NOKIA s menší strátou než se očekávalo

Společnost utrpěla čistou ztrátu 969 milionů eur, o třetinu vyšší proti očekávaným -657 mil. EUR, nicméně nižší proti ztrátě z druhého čtvrtletí ve výši 1,41 mld. EUR. Firma toho docílila hlavně redukcí provozních nákladů a škrtů kde se jen dalo. Pokud se tak nezačne Nokii v následujících čtvrtletích více dařit, mohlo by to znamenat, že už nejen nebude kde škrtat, ale ani “odkud brát”. Nokia má totiž poměrně značné finanční rezervy, které ji drží v dlouhém období zatím úspěšně nad vodou.

Tržby spadly oproti minulému roku o třináct procent na 8 980 milionů Eur, daleko více zarážející je ale skoro čtyřicetiprocentní propad v divizi chytrých zařízení. Nokii klesly prodeje současných modelů Lumia ze čtyř milionů kusů na 2,9 milionu. Menší zájem o Lumie je pravděpodobně způsobený tím, že lidé vyčkávají na novinky s Windows Phone 8, modely Lumia 820 a Lumia 920. Právě Lumie mají Nokii spasit a pomoci jí vrátit se na čelo, kde řadu let opanovala mobilní trh.

Nokia celkem prodala 106,6 milionů telefonů, nejvíc to bylo již tradičně v Asii (32,5 milionu), nejméně v Severní Americe, jen sedm set tisíc. Z toho bylo 16,8 milionů smartphonů, což představuje v pohledu k minulému čtvrtletí sice procentní nárůst, ale oproti minulému roku stále hrozivý 38% propad. Průměrná cena u smartphonů zůstává zhruba stejná (131 Eur), ale u obyčejných telefonů se propadla ještě níže, na 32 Eur (oproti 36 Eurům minulé čtvrtletí a 40 Eurům minulý rok).

Akcie Nokie reagovaly po oznámení finančních výsledků růstem skoro o 10%. Výhled pro Nokiu je stále nejistý, již teď je ale jasné, že Q4 by mohlo být pro Nokiu pozitivním. Prodej mobilných telefonů by mohl být podpořen příchodem Vánoc a Nokia by se snad mohla dostat do mírného zisku.


(zdroj:easyinvest.cz)