Teória efektívneho trhu


Dnešní článek se bude točit kolem teorie efektivního trhu. Nejprve si něco k této teorii řekneme, poté se pokusíme zamyslet nad tím, zda-li je trh opravdu efektivní. Tuto teorii by měl znát každý, kdo vstupuje na finanční trh. Předpokládám, že toto téma bude pro většinu našich čtenářů již známým tématem, ale přesto by bylo dobré se nad ním trošku zamyslet. Ještě než se pustím do samotné teorie, chtěl bych dodat, že výuka ekonomie ve škole je stavěna právě na této teorii.
Teorie efektivního trhu (Effiecient market theory – EMT) v podstatě předkládá následující tvrzení:
  • cena cenného papíru v daném okamžiku odráží veškeré dostupné a relevantní informace, podle této teorie jsou všechny CP v daném okamžiku správně ohodnoceny
  • nelze dosahovat vyššího výnosu než je výnos samotného trhu
  • historické údaje, technická a fundamentální analýza, nemají žádný vliv na budoucí vývoj CP
  • nelze určit zda je akcie podhodnocena, případně nadhodnocena, podle teorie totiž trh ohodnocuje všechny CP v daném okamžiku správně
Pokud o teorii efektivního trhu slyšíte dnes poprvé nejspíše jste jednotlivé body přečetli s otevřenými ústy. Teorie totiž popírá téměř všechny dostupné varianty analýzy CP. Podle teorie totiž nemá smysl snažit se dosahovat vyšších výnosů než jakých dosahuje trh, zkrátka to prý nelze. Teorie tedy tvrdí, že veškeré technické a fundamentální analýzy, určování vnitřních hodnot akcií apod. nemají smysl. Podle teorie nelze dlouhodobě porážet trh a pokud investor dosahuje nadprůměrných výnosů, není to na základě jeho schopností, ale na základě náhody.
Existuje mnoho zastánců této teorie, ale stejně tak existuje mnoho odpůrců. Pokud by tato teorie byla pravdivá, jak si vysvětlíme úspěchy celosvětově známých burziánů?
Má smysl snažit se o vyšší výnosy a hledat podhodnocené akcie? Souhlasíte s teorií efektivního trhu? Pokud by tato teorie byla pravdivá nemělo by přece smysl vyhlédávat jednotlivé akcie, ale lepší variantou by bylo skupovat celé trhy, nebo rovnou akciové indexy.
Autor: Michal Černocký