Časovaná bomba v srdci Európy

Hrozba zrútenia eura na chvíľu poľavila, napriek tomu bude ešte pár rokov zápasiť s bolesťou. Tlak na reformy a rozpočtové škrty v Grécku, Portugalsku, Španielsku a Taliansku vyvolal masové štrajky a strety s políciou. Najnovšie sa rysuje ďalší problém, ktorý by mohol zatieniť ostatné. Francúzsko. Krajina bola vždy v centre eura a v centre Európskej únie. Prezident Francois Mitterrand zastával jednotnú menu, pretože dúfal, že posilní francúzsky vplyv v EÚ. Po nástupe prezidenta Hollandeho sa dostalo medzi vplyvné krajiny aj v kríze eura. No v súčasnej dobe sa francúzska ekonomika stáva čoraz viac zraniteľnou.

Francúzsko má ešte stále veľa silných stránok, jeho nedostatky boli odhalené v kríze eura. Bez možnosti devalvácie meny sa Francúzsko uchýlilo k verejným výdavkom a zadlženosti. Dokonca aj ostatné krajiny EÚ obmedzili dosah štátu a spotreba štátu sa rozšírila na takmer 57% HDP. Pretože sa nepodarilo vyvážiť jeden rozpočet od roku 1981, verejný dlh sa zvýšil. Podnikateľská klíma sa vo Francúzsku tiež zhoršila. Francúzske firmy sú zaťažené prílišnou reguláciou produktového trhu, výnimočne vysokými daňami a sociálnymi odvodmi. Krajina má menej malých a stredných podnikov, ktoré sú motory na rast počtu pracovných miest, ako Nemecko, Taliansko a Veľká Británia. Ekonomika stagnuje a v tomto štvrťroku sa môže dostať do recesie a sotva porastie v budúcom roku. 

 Prezident Hollande uznal, že krajine chýba konkurencieschopnosť a povzbudivo sľúbil vykonať veľa zmien vrátane zníženia záťaže sociálnych poplatkov na podniky. Prezident Hollande chce vidieť pružnejší trh práce. Zatiaľ sa jeho sľuby javia ako polovičné. Prečo by mu podniky mali veriť, keď presadil rad opatrení ako zvýšenie dane z príjmu, zvýšenie odvodov, zvýšenie daní z kapitálových ziskov, dividend, zvýšenie dôchodkového veku? Niet divu, že podnikatelia hovoria o odchode z krajiny. Európske vlády najviac postihnuté dlhovou krízou sa zaviazali urobiť veľké štrukturálne reformy a výdavkové škrty. Francúzska vláda sa skôr zameriava na ukončenie úsporných opatrení. Obľuba Hollandeho sa prepadáva. MMF nedávno varoval Francúzsko, že riskuje a môže sa prípadne pripojiť k Taliansku a Španielsku. V stávke je nielen budúcnosť Francúzska, ale aj budúcnosť eura. Hollande tlačí na nemeckú kancelárku Merkelovú, že opatrenia sú príliš tvrdé. Zároveň sa skrýva za jej vyjadrenia, pokiaľ ide o politickú integráciu potrebnú na vyriešenie dlhovej krízy. 

Francúzsko posledne neochotne ratifikovalo fiškálny pakt, ktorý dáva Bruselu viac rozpočtových právomocí. Ani vládna elita a ani voliči nie sú ešte pripravení preniesť väčšiu suverenitu na Brusel a na hlboké štrukturálne reformy. Zatiaľ čo väčšina krajín diskutuje o tom, ako veľmi sa budú musieť vzdať suverenity, Francúzsko sa vyhýba akejkoľvek diskusii. Ak Hollande skutočne neukáže, že sa usiluje o zmenu, stratí dôveru investorov a Nemecka. Predchádzajúce menové otrasy boli mimo Francúzska, teraz je možné, že sa im nevyhne. Pán Hollande nemá dlho času zneškodniť časovanú bombu v srdci Európy.


(zdroj:jkigroup.com)