Španělsko vs Lehman Brothers

O víkendu u nás španělští tenisté ve finále Davisova poháru skončili na lopatkách. Nyní má však Španělsko potenciál položit na lopatky celý svět.
Čím? Svým bankrotem.
Podle Graham Summerse bankrot Španělska svými dopady hravě překonal krach Lehman Brothers. A to i přes to, že krach Lehman Brothers přivedl globální finanční systém na samý pokraj totálního zhroucení. Jaká byla angažovanost Lehman Brothers? Jejich obligace ve výši více než 150 miliard  dolarů sloužily jako záruka za množství derivátových transakcí a navíc měli u Lehman Brothers složeny své margin i jejich klienti (včetně největších finančních institucí), kteří přes ně obchodovali na derivátových trzích. Jakmile klienti zjistili, že prostředky složené u Lehman Brothers jsou v ohrožení, šel trh ke dnu. Co pak následovalo, máme všichni jistě v živé v paměti.
Jak to dnes vypadá se Španělskem? Španělská korida nevypadá nijak příznivě –  obligace za 1,8 biliónu euro (a tedy řádově více nežli v případě Lehman Brothers) jsou velkou zátěží. Španělské obligace  mohou být zárukou za derivátové obchody klidně za 50 biliónů euro, možná i více. Španělské banky se dlouhou dobu tvářily jako zdravé, nyní se ukazuje, že tomu úplně tak není a dochází i na vytvoření „špatné banky“, kam se vyvádí nedobytné pohledávky.  To, co se dělo po pádu Lehman Brothers, by se stalo jen slabým odvarem v porovnání s tím, co by následovalo po španělském krachu (o narůstajících problémech Francie se nebudu dnes opětovně rozepisovat, ale v nejbližší době se k nim vrátím, Itálie je kapitolou sama o sobě a Italové raději pašují peníze ven ze země…).
Nemluvě o tom, že by následovala ještě jedna revoluce, o které se téměř nemluví. Jde o revoluci v zajištění. Řada dnes běžných zajištění by přestala být akceptována, jejich cena by následně šla ke dnu, řada jiných aktiv by začala být preferována, jejich cena by naopak vyskočila vzhůru.
Do první skupiny tipuji obligace jakékoliv země v problémech, do druhé skupiny pak třeba na jedné straně obligace Německa – které podle mého názoru tahá v pozadí za nitky- na straně druhé pak komodity, zejména ropu či drahé kovy.
Ján Dvořák