Mince jako investice: Do jakých mincí investovat a podle čeho se řídit?

Mince sice nejsou tím nejklasičtějším investičním artiklem, ale jejich sbírání má dlouhou tradici. A za velkou sběratelskou základnou se skrývá velký byznys. Jen ve Spojených státech se za seriozní sběratele mincí považuje až 10 milionů lidí a na tamním trhu se ve sběratelských mincích ročně otočí na 10 miliard dolarů, v celém světě pak až desetkrát tolik. Jelikož mince nese historickou hodnotu, často bývá umělecky provedená a celkově apeluje na naše smysly, jejich sbírání se dá tak trochu přirovnat třeba k investicím do umění, poštovních známek nebo třeba i do vína.

Výběr investiční strategie

Investoři se zaměřují na vzácné mince, které nabízejí potenciální růst numismatické hodnoty. Ta je dána například stářím mince a její zachovalostí, celkovým počtem vyražených mincí daného typu nebo i vadami vzniklými během ražby. Zaměřit se lze na jednotlivé mince, nebo na sestavování či koupi celých sérií. A v neposlední řadě lze investiční portfolia doplňovat mincemi z drahých kovů (tzv. bullion coins), které si nezávisle na sběratelské hodnotě drží také hodnotu kovu a mohou se tudíž vyplatit i v dobách ekonomických krizí (pozn. mnozí finanční poradci doporučují uložit 5–10 % investic do vzácných mincí a drahých kovů).

Mince jsou především investicí dlouhodobou – vzácné mince přinášejí už po pár desetiletích mnohonásobky své nominální hodnoty. Mezi mincemi ale čeká také mnoho těch, které přinášejí značné zisky už za pár let. Jsou mince, které svou hodnotu mohou už v prvním roce zčtyřnásobit. Jiným stačí několik málo let k tomu, aby svou hodnotu zdeseti- nebo rovnou zdvacetinásobily. To byl případ některých amerických komemorativních mincí, jako byl výroční set komemorativních mincí American Eagle z roku 1995, zlatá mince Jackie Robinson z roku 1997 nebo mince Library of Congress ražené v roce 2000.

Do jakých mincí investovat?

Chcete-li docílit vysokých zisků, lépe rečeno chcete-li investováním do mincí docílit jakýchkoli zisků, nejdříve je třeba investovat čas do studia mincí. Postačí jej tolik, aby si člověk s pomocí běžně dostupných informačních zdrojů dokázal většinu mincí zhruba ohodnotit. Je třeba se naučit o mincích, jaké mají na trhu největší hodnotu (rozpoznávat mince, které se těší dlouhodobému zájmu sběratelů). A hlavně si je třeba uvědomit, že stejně jako v případě starožitností (viz článek starožitnosti), i zde platí, že fyzický stav mince svou důležitostí často převyšuje i její vzácnost. Při do jisté míry subjektivním hodnocení stavu mincí se lze opřít o numismatické popisné systémy.

Asi nejpoužívanější systém hodnotící zachovalost mincí pomocí stupnice 1–70, vypracovala Americká numismatická asociace. Používá se od roku 1977 a pracují s ním i renomované numismatické katalogy jako Professional Coin Grading Service (PCGS) nebo Numismatic Guaranty Corporation (NGC), jejichž online katalogy jsou při oceňování mincí velmi užitečné.

Investování do mincí je pro každého

Je mnoho způsobů jak s investováním do mincí začít. Někteří se k němu dostanou od sběratelství. Jiní se již od počátku na mince dívají z obchodního hlediska. V podstatě ale stačí si něco nastudovat, obstarat si ochranné plastové kapsle a pro samotné mince se vydat do specializovaných obchodů nebo na aukční weby, kde mince kolují v obrovském množství. A investice může začít!

autor článku: Jan Rozsypal