Čakajú nás veľké zmeny

Ak nikomu inému, tak finančným trhom bolo už takmer od začiatku americkej politickej krízy jasné, že nič vážne sa nedeje. Dlhopisy, akcie či dolár reagovali na možnosť amerického bankrotu iba minimálne. A tak sa môžeme čudovať, na čo bolo celé to divadlo dobré, najmä pri uvedomení si, že najviac utrpela práve politická reputácia. Nebolo by lepšie sa celému procesu vyhnúť a zvýšiť dlhový strop hneď? Nemali by sme byť spokojní, že žijeme v Európe, a takéto hry sa nás netýkajú?

Bohužiaľ nie. To, čo je v Amerike veľkým súbojom o vládne výdavky, to je u nás samozrejmosťou. Dohoda v Amerike si vyžaduje široký konsenzus vlády a oboch komôr kongresu. Naopak, u nás si vláda vzhľadom na svoju väčšinu v jednokomorovom parlamente presadí akýkoľvek zákon. 

Na jednej strane si môžeme povedať, že máme stabilnejšiu exekutívu, no na strane druhej máme rastúcu vládu, a tak korupciu a neefektivitu. Aj keď politický systém v USA nie je dokonalý, určité prvky jeho fungovania vzniknuté z boja za nezávislosť stoja nielen za pripomenutie, ale za nasledovanie.

Hlavným cieľom tvorcov americkej ústavy bola osobná sloboda. Tá dáva človeku najväčšiu šancu na osobný rozvoj a tak rozvoj celej spoločnosti. Vojna za nezávislosť bola vojnou proti tyranii, a posledné, čo zakladatelia Spojených štátov chceli, bola silná vláda. Slovami Thomasa Jeffersona: „Keď sa vláda bojí ľudí, existuje sloboda. Keď sa ľudia boja vlády, je to tyrania“.  Celý politický systém bol navrhnutý tak, aby minimalizoval moc vlády, a rozložil ju horizontálne aj vertikálne.

Existuje však veľa spôsobov ako si vláda dokáže zväčšiť svoju moc. Asi tým najmenej zjavným je zvyšovanie verejného dlhu. Vyšší dlh znamená vyššie dane, väčšie prerozdeľovanie a tak väčšiu vládnu moc. Jefferson má na to jednoduchú odpoveď: „ak je vláda dosť veľká na to, aby rozdávala všetko čo chceš, je dosť veľká na to, aby brala všetko, čo máš“. A práve v časoch prvej svetovej vojny, keď vznikla americká centrálna banka, sa vytvorili predpoklady na bezprecedentný rast verejného dlhu a počiatok konca osobnej slobody.

Útok proti dlhu bol jedným z hlavných pilierov politiky Thomasa Jeffersona: „Ekonomiku kladiem medzi najdôležitejšie republikánske cnosti, a verejný dlh medzi najväčšie nebezpečenstvá. Na zachovanie našej nezávislosti nesmieme dovoliť našim vládcom zaťažiť nás permanentným dlhom“. Pri rýchlom povojnovom ekonomickom raste sa však na nebezpečenstvá dlhu zabudlo. O pár rokov neskôr sa nám zdá prirodzené, že každý vládny rozpočet je deficitný. Len zmienka o znížení deficitu spôsobuje nevôľu, demonštrácie a ekonomické recesie. Zdá sa, že z tejto cesty nie je možné zísť.

A tak po nej ideme ďalej a každý jeden protikrízový zákon zväčšuje moc vlády a zmenšuje osobné slobody. Zatiaľ sa možno bavíme o slobodách ekonomických, no jeden precedens je modelom pre precedens ďalší. Jefferson veril, že strom slobody musí byť z času na čas hnojený krvou vlastencov a tyranov. Dnes si to nevie predstaviť nikto. Máme sa príliš dobre na to, aby sme rozmýšľali o radikálnych zmenách. No pokiaľ mali zakladatelia Spojených štátov amerických s dlhom a silnou vládou pravdu, veľké zmeny nás ešte len čakajú.

Autor: Ronald Ižip, TRIM Broker
Zdroj: Quadrilio

http://www.quadrilio.com/2013/10/31/cakaju-nas-velke-zmeny/