Investície do pamätných mincí

Jenou z výhod pamätných mincí je to že sa razia v limitovanom množstve. Pokiaľ sa určitá séria úplne vypredá tak jej cenu začína určovať ponuka a dopyt čiže trh.
Druhou výhodou je to že sú zberateľsky cenné. Najhodnotnejšie sú mince ktoré sú razené z drahého kovu, v kvalite proof a hlavne ak ich bolo vyrazených len pár kusov.
Napríklad Ag ( proof ) minca 500 Sk z r.1999 k 500.vyročiu razby toliarových minci od Virčíka je ohodnotená na sumu 1.160 EUR !
Do tretice sú tieto pamätné mince razené prevažne z drahých kovov ako zlato, striebro, platina či paládium. Ceny týchto drahých kovov neustále rastú a preto sa dá počítať aj s nárastom cien týchto mincí.


Tieto mince sú zároveň aj platidlom rovnako ako aj bežné mince. To znamená že ich cena nikdy neklesne pod ich nominálnu hodnotu. A pokiaľ ste držiteľom pamätných mincí ktorých nominálna hodnota je vyčíslená ešte v SKK tak NBS vám garantuje že vám ich vymení kedykoľvek za eura.

Investor by mal rozoznávať medzi pamätnými a investičnými mincami. Cena investičnej mince je nižšia a to z dôvodu že investor platí iba za cenu kovu. Pričom človek ktorý investuje do pamätných mincí zaplatí viac a to z toho dôvodu že minca má svoju zberateľskú hodnotu a jej počet kusou je obmedzený.

V tomto roku 2009 sa do predaja dostali prvé strieborné slovenské, strieborné mince ktorých nominálna hodnota je vyčíslená v eurách.