Zlato mieri k najhoršiemu prepadu za tri dekády! Čo nám prinesie koniec roka?

Cena zlata zaznamenala v listopadu největší propad za posledních 35 let odpisem více než 5 procent tržní hodnoty. Horší pád zlato zažilo v listopadu  naposledy v roce 1978, kdy odevzdalo dokonce 20 %. Za tímto propadem stojí nejen rostoucí akciové trhy a příznivý sentiment na finančních trzích, ale také oslabení fyzické poptávky. Zatímco poptávka po fyzickém zlatě zůstává vysoká v Číně, v Indii trvá pod tlakem vládních restrikcí pokles poptávky, díky čemuž v dovozech zlata Čína na prvním místě znovu předběhla Indii. Mnoho investorů však vidí hlavní důvod tohoto propadu v chystaném utahování měnové politiky Fedu a v dlouhodobé absenci inflace.

Manažeři hedgových fondů věří zlatu nejméně za posledních šest let, když podle americké Komise pro obchodování s komoditním futures propadly čisté dlouhé pozice ve zlatě v týdnu končícím 3. prosince nejníže od června 2007. Od začátku roku ztrácí cena zlata přes 26 % a míří tak k prvnímu ročnímu propadu od roku 2000 a zároveň k největšímu ročnímu poklesu za tři dekády (od roku 1981).

Dlouhodobý vývoj spotové ceny zlata (USD/unce):


Podle analytiků by cena zlata měla zůstat pod tlakem i po zbytek roku s tím, jak investoři očekávají na více informací ohledně dalších kroků Fedu, který zveřejní výsledek svého dvoudenního zasedání 18. prosince. Podle průzkumu televizní stanice CNBC z 17 oslovených analytiků 53 % očekává v tomto týdnu růst, 35 % očekává pokles a 12 % očekává stagnaci. Podle 29 analytiků oslovených agenturou Bloomberg jich 55 % očekává pokles, 28 % očekává růst a 7 % odhaduje stagnaci. K dlouhodobému výhledu pro zlato se před nedávnem vyjádřili i analytici Goldman Sachs, kteří u něj v příštím roce očekávají alespoň 15% propad na úrovně kolem 1050 USD.

Hlavní analytik společnosti Morgan Gold, Edmund Moy, očekává, že cena zlatabude až do zasedání Fedu nestabilní, dokud Fed nedá jasnější signál o snižování svého programu QE3. Kelly Teoh, tržní analytik společnosti IG Markets, je mírným optimistou, když říká: „Neočekávám, že Fed omezí QE3 v prosinci. Americká ekonomika zůstane slabá i ve 4Q. Členové Fedu budou vždy předávat vzkaz o chystaném utahování, ale samotné utažení QE3 je věc jiná.“ Scott Carter, šéf investiční společnosti Lear Capital, vidí u zlata až příliš nejasností, a proto nyní zastává neutrální pozici. S. Carter k tomu uvedl: „Možná budou muset nejdřív skončit prázdniny a budeme muset usadit novou šéfku Fedu Janet Yellen, a teprve potom uvidíme, kam se dostaneme. Výhled bude jasnější v poloviny ledna. Myslím ale, že trend pro zlato zůstává rostoucí vzhledem k úrovni dluhu, programu QE a slabé ekonomice.“ 


Aktuální technický pohled na zlato:


Autor: Pavol Mokoš
Zdroj: www.patria.cz