úvod do teórie Elliottových vĺn

V roku 1930 R.N. Elliott objavil niečo, čo bolo považované v tej dobe za revolučný objav: trhy majú fraktálny charakter. Fraktál je objekt, ktorý zobrazuje seba-podobnosť vo všetkých mierkach - v tomto prípade, vzory v minútovom grafe sú menšie verzie modelov v hodinovom a dennom grafe, a tak ďalej. Elliott ďalej objavil, že tieto trhové fraktály sa riadia mnohými prírodnými matematickými zákonmi, ako je napríklad známe zlaté číslo respektíve zlatý pomer (1:1.618). Toto magické číslo sa objavuje už v egyptských pyramídach a taktiež ho možeme pozorovať naprieč celým spektrom prírody.

Veľkú väčšinu ľudí, však tento fakt poburuje a kladú si otázku : ako môže mať akciový trh niečo spoločné so zlatým pomerom? Zrejme vidia človeka ako tvora oddeleného od prírody, a nie ako tvora, ktorý je súčasťou prírody. Ja som zistil, že Elliottov objav je nie iba uveriteľný, ale niekedy až hrôzostrašne pravdivý. Človek je nútený pracovať v rámci prírodných zákonov, a v dôsledku toho tieto zákony na nás vplývajú a ovplyvňujú naše správanie vo všetkých smeroch. Všetci máme vrodený strach z výšky - pretože gravitačný zákon ovplyvnil našu psychológiu a zmenil naše správanie (nikto neskočí z desať poschodovej budovy mysliac si, že je to dobrý nápad). Prírodné zákony ovplyvňujú psychiku človeka, jeho vedomie i podvedomie a naša psychika zas ovplyvňuje naše správanie vo všetkých veciach, vrátane trhov. R.N. Elliott pôvodne objavil teóriu cez spätné štúdium jeho desaťročia starých cenových grafov. Zjednodušená podstata jeho objavu je, že trh sa hýbe v piatich vlnovitých pohyboch (v tzv. hybnom režime) : jedna vlna vpred, druhá vlna vzad, tretia vlna vpred, štvrtá vlna vzad a piata vlna znova vpred. Potom nastáva korekcia (korekčný režim), ktorá pozostáva z ďalších troch vĺn, ale v opačnom smere: A, B, C. Čo je najzaujímavejšie je, že tieto fraktály platia vo všetkých časových rámcoch: ako postupuje každá vlna v rámci hybného režimu - trendu (vlna jeden, tri a päť) pozostáva z ďalších ešte menších piatich vĺn sekvencie. Rovnako aj každá korekcia, ktorá je súčasťou trendu (vlny dva a štyri) pozostáva z ešte menších troch vĺn ABC. Najľahší spôsob, ako to pochopiť je z nasledujúceho diagramu ;)

V dôsledku fraktálneho charakteru trhu, R.N. Elliott bol tiež schopný určiť určité pravidlá, ktorými sa riadi pohyb ceny. Napríklad vlna 4 prakticky nikdy neprechádza do územia vlny 1 (s výnimkou pár špeciálnych vzorov). Existujú tiež pravidlá, ktoré upravujú dĺžku vĺn (vlna 3 nikdy nie je najkratšia), formu korekcií a tak ďalej. V dôsledku týchto pravidiel, ktorými sa pohyb ceny riadi znamená, že sa trh v podstate "uzamkne" do určitého budúceho správania. Keď je časť fraktálu utvorený, musí byť dokončený (špeciálnymi výnimkami sú zásahy centrálnych bánk viď.nižšie). To poskytuje určitú prediktívnu hodnotou. 

Tri kľúčové aspekty, ktoré poskytuje Elliott wave oproti klasickej technickej analýze: 

- Celý trh je vzor (pattern). Nie je potrebné čakať celý deň, aby sa nám ukázala známa formácia (napríklad head and shoulders). 
- Elliottov vzorec umožňuje výpočet cenových cieľov pre mnoho patternov, ktoré nie sú známe v klasickej technickej analýze. 
- Elliott Wave prináša pridanú mieru pravdepodobnosti a často naznačuje, čo trh urobí ďalej a dokonca naznačí, či nami známy pattern uspeje alebo zlyhá. 

Ako príklad k tretiemu bodu môžem uviesť reálny príklad z novembra minulého roku, kde sa utvoril známy pattern triangle. V klasickej TA znamená triangle pokračujúci pattern a aj veľká väčšina „technikov“ predpokladala cenovú konsolidáciu po októbrovej rally a jej následný pokračujúci trend smerom nahor. Avšak Elliott má špecifické pravidlá pre triangle a použitým EWT som bol schopný správne predpovedať, že trh sa miesto breakoutu chystá spraviť breakdown a smerovať dole.


Ako môžete vidieť na obrázku celý fraktál sa v tomto špeciálnom prípade nedokončil z dôvodu zásahu centrálnych bánk (LTRO) a cyklus začal odznova. Je dôležité poznamenať, že tieto zásahy sú súčasťou trhu a je nutné ich plne rešpektovať a nesnažiť sa proti nim „bojovať“, je lepšie ich priať a začať počítať odznova. Osobne s nimi nesúhlasím a podľa môjho osobného názoru trh v konečnom dôsledku príde aj tak do bodu kam smeroval pred týmito opatreniami. V takomto prípade ale treba použiť známe fraktály z intervenčných časov, ktorých je v poslednom čase neúrekom – ako príklad môžeme použit napríklad rok 2010 kvantitatívne uvoľnovanie 2.0 (vlna X)


Samozrejme ako u väčšiny vecí diabol je skrytý v detailoch. Vyžaduje si veľa času a praxe začať presne interpretovať fraktály a aj po rokoch sú chvíle, kedy je ťažké prísť na koreň trhu. Elliott Wave je potreba chápať ako umenie, ktoré sa zdokonalí len s opakovaním štúdia a praxe. Bottom line: EW nepoužívam ako end-all nástroj v mojej analýze, ale je to určite môj dôležitý analytický nástroj. Ako bolo spomenuté sú časy, kedy je ťažké trh čítať a trh nás núti byť v režime "watch and wait" - žiadna forma analýzy nemôže povedať s istotou, čo trh urobí každú sekundu každého dňa. Ale počas rokov som našiel - v celej svojej kráse - Elliott Wave Theory ako nástroj magický vo svoje schopnosti predikovania budúcnosti trhu.

Príklad fraktálneho grafu:


Príklad použitia EW v kombinácií s ďalšími nástrojmi ako je napríklad fibonacci retracement a trendlines:


Obsah tochto článku je určený len na informačné účely a nie je zaručená ich presnosť. Článok nie je možné vnímať ako odporúčanie, ponuku, alebo výzvu k nákupu alebo predaji akéhokoľvek produktu uvedeného v tomto dokumente. V rozsahu povolenom zákonom, autor článku nenesie žiadnu zodpovednosť vyplývajúcu z použitia názorov obsiahnutých v tomto dokumente. Všetky názory obsiahnuté v tomto dokumente sú iba orientačné.

autor článku: Peter Keizai