Příběh izraelského hospodářského zázraku

Kniha START-UP NATION hľadá odpoveď na neľahkú otázku: ako je možné, že v Izraeli - v krajine, ktorá existuje iba šesťdesiat rokov, má 7,1 mil obyvateľov, nedisponuje žiadnymi prírodnými zdrojmi, je obklopená nepriateľmi a od svojho založenia je nepretržite vo vojnovom stave - vzniká oveľa väčší počet nových firiem ako vo veľkých, stabilných krajinách, ktoré žijú v mieri, ako sú Japonsko, Čína, India, Južná Kórea, Kanada alebo Veľká Británia?

Autori, odborníci na geopolitiku Dan Senor a Saul Singer, popisujú s využitím príkladov a príbehov popredných izraelských podnikateľov a investorov, ako izraelská kultúra, utváraná nutnosťou prekonávať nepriaznivé podmienky, vyúsťuje v jedinečnú kombináciu novátorstvo a podnikateľského elánu.


Podľa autorov Izrael nie je len krajina, je to tiež určitý spôsob myslenia. Zatiaľ čo iné národy kladú dôraz na korektné správanie a starostlivé prípravy, Izraelčania stavajú na prvé miesto chucpe. "Keď izraelský podnikateľ dostane nový nápad, pustí sa do jeho realizácie ešte tento týždeň, "hovorí výstižne jeden americký analytik. Na geopolitickej úrovni autori hľadajú hlbšie príčiny a objasňujú, prečo možno za kľúčové faktory hospodárskeho vzostupu tejto krajiny označiť izraelskú imigračný politiku, stratégie v oblasti výskumu a vývoja a povinnú vojenskú službu. Umožňujú tak porozumieť dôvodom, prečo je medzi tituly obchodovanými na akciovom trhu NASDAQ zastúpené viac izraelských firiem než firiem z Európy, Južnej Kórey, Japonska, Singapuru, Číny a Indie dohromady.

Oblastí Blízkeho východu sa zaoberá ohromné množstvo štúdií a iných materiálov. Napriek tomu je k dispozícii len prekvapivo málo informácií týkajúcich sa izraelského hospodárskeho rastu a stratégií, ktoré k nemu pomohli. Kniha START-UP NATION dokazuje, že z izraelského príklade sa môžu poučiť nielen inej krajiny a národy, ale aj jednotlivci, ktorí chcú vybudovať prekvitajúci podniky. Vo chvíli, keď sa národné ekonomiky väčšiny krajín sveta snažia nájsť východisko z recesie a získať potrebné rastové impulzy, ponúka sa tu ideálna príležitosť inšpirovať sa skúsenosť

"... je oveľa náročnejšie riadiť päť Izraelčanov ako päťdesiat Američanov, pretože Izraelčania budú nepretržite spochybňovať, čokoľvek poviete, pričom prvou otázkou bude: 'Prečo ste vy mojím šéfom, a nie ja vaším?' "


objednať knihu Start-up nation
Poštovné a balné je zdarma!

(zdroj:investbook.sk)