Burza zlata versus budoucí nepokoje ve Spojených arabských emirátech


Dubajská Dubai Gold & Commodities Exchange (DGCX) má ambice se stát finančním centrem Perského zálivu. V současné době zde probíhají pouze obchody s futures kontrakty na zlato, avšak tyto kontrakty jsou ovlivněny spotovou cenou fyzického zlata stanovenou v Londýně nebo New Yorku. Během února letošního roku překonala ceny zlata v Dubaji 1900 dolarů. V porovnání s cenami zlata, které najdete v novinách, něco nevídaného.
Navíc futures zlato není to, co by obyvatelé Spojených arabských emirátů preferovali. Objektem jejich zájmu bylo a je fyzické zlato. Během roku 2013 by zde měly začít obchody s fyzickým zlatem. Vedlejším efektem bude sutečnost, že obchody s futures kontrakty na zlato se pak budou odvozovat od spotové ceny zlata stanovené v Dubaji.
Poptávka po zlatě se Spojených arabských emirátech je enormní, nyní budou mít místní investoři první možnost koupit fyzické zlato na domácí burze. Nazval bych to obchodem z ruky do ruky“. CEO dubajské burzy Garry Anderson se vyjádřil, že tato burza stále preferuje okamžité peněžní vypořádání a chtějí nabídnout i dodání fyzického zlata.
Není to dlouho, co jsem psal o zlatě a Spojených arabských emirátech v rámci své výroční analýzy. Tato burze stáhne řadu obchodů a zároveň může pomoci Íránu snadno obejít finanční blokádu. Vypořádání ve zlatě íránským obchodním partnerům jistě vadit nebude.
Dubaj se snaží stát Hong Kongem Středního východu a Čína to jen uvítá.
Spojené státy nikoliv, a tak jejich protiakce na sebe nenechá dlouho čekat.
Kdo vyhraje? Poznáme podle toho, co bude dřív, zda burza zlata nebo nepokoje se Spojených arabských emirátech. Tipněte si.

autor článku: Jan Dvořák