Má smysl investovat do diamantů?

Diamant symbol krásy, čistoty, bohatství, moci, luxusu a velkého majetku. Nejtvrdší přírodní minerál používány jako pracovní nástroj (např. k řezání, broušení, obrábění). Má nejvyšší index lomu světla a nejvyšší tepelnou vodivost, dále je také odolný vůči kyselinám. Používá se ve šperkařství, je zasazován do různých náhrdelníků, prstenů a další šperků. Marilyn Monroe tvrdila, že diamant je nejlepší přítel každé ženy. Typickým příkladem využití diamantu, jako luxusního šperku, jsou korunovační klenoty.

O kvalitě a ceně diamantu rozhodují čtyři C, převzatá z angličtiny – hmotnost (carat), barva (color), čistota (clarity) a brus (cut). Hmotnost diamantů je uváděna v karátech (1 karát je přibližně 0,2 g). Pod pojmem čistota diamantu se myslí míra vnitřních defektů. Čím více defektů, tím samozřejmě nižší cena. Všechny tyto faktory posuzují laboratoře, které poté vystaví pro daný diamant certifikát. Investiční diamant je v zataveném plastovém pouzdře s certifikátem. Musíte brát v potaz to, že přezkoumání diamantu a následné vystavení certifikátu něco stojí. Dalšími náklady při této investici je pojištění dimantu, marže pro obchodníka s diamanty, pronájem trezoru či úschovné schránky a DPH při pořizování.

Investice do diamantu je dlouhodobou investicí, mluví se minimálně o pěti letech a více. Co nás ale zajímá nejvíce je zda-li je tato investice likvidní, jaké jsou její rizika a hlavně také výnos z této investice. Co se rizika týče, nepovažuji tuto investici za příliš rizikovou. Tomu také odpovídá výnos z investice, který není nijak výrazný. Diamanty jsou spíše uchovatelem hodnoty, stejně tak jak je tomu u investičního zlata. Mnohem horší je to s likviditou, ta se nedá např. s akciemi vůbec porovnávat. Již při nákupu diamantů přes obchodníka, bychom se měli zájímat zda-li je přes něj možný zpětný odkup.

S diamanty se obchoduje na burze, v Evropě je nejznámější diamantová burza v belgických Antverpách. Pokud se rozhodneme investovat do diamantů, musíme využít některého z prostředkovatelů. Historie ukazuje, že cena diamantů po desetiletí roste, ne však zcela bez výkyvů. Diamanty se oceňují v dolarech a obvykle rostou, když hodnota dolaru klesá a naopak. To má samozřejmě vliv na jejich nákupní cenu v korunách.

Na grafu můžeme vidět přibližný pohyb cen diamantů během roku 2009 až 2011. Uvedené ceny jsou v dolarech a v každém roce je zvlášť uvedený přibližný průměr cen. (zdroj: www.pricescope.com)

Velkou výhodou investičních diamantů je skutečnost, že jsou neregistrovanou komoditou. To znamená, že v občanskoprávním sporu, který může znamenat ohrození pro váš majetek, jsou nedotknutelné a současně neohrozitelné legislativní činností státu. Při dovozu se navíc investor nemusí obávat, že by musel platit clo, protože investiční diamanty s certifikátem jsou od cla, podobně jako většina šperků a výrobků z drahých kovů, osvobozeny.

Problém investice do diamantů je, že trh diamantů je netransparentní, tedy neprůhledný. Stejně tak jako těžba diamatů. Často je těžba těžařskými společnostmi zpomalována či úplně zastavována, a tím je dosahováno umělého držení cen diamantů (příklad: když ceny diamantů klesnou a “nejsou atraktivní“, pozdržením těžby se tato cena uměle vyšplhá či stabilizuje). Diamanty jsou velké téma ve světě a hodně lidí tuto investici odsuzuje, právě kvůli neprůhlednosti trhu.

Pokud Vás investice do diamantů zaujala doporučuji shlédnout reportáž ČT - Diamant jako symbol investice, bohatství i lásky.

autor článku: Michal Černocký, zdroj:easyinvest.cz