... po Jackson Hole

Bernanke totálne sklamal trh tým, že vo svojom prejave nepovedal nič nové i keď ho zakončil slovami:
„Za posledných päť rokov FED konal na podporu hospodárskeho rastu a podpory tvorby pracovných miest a to je dôležité dosiahnuť ďalší pokrok, najmä na trhu práce. Pričom vezmime do úvahy neistotu a obmedzenia politických nástrojov. FED poskytne ďalšie kroky na podporu hospodárskeho oživenia a udržateľné podmienky na trhu práce v kontexte s cenovou stabilitou.“

Niektorí analytici tvrdia, že Bernanke naznačil viac uvoľnenia vo všeobecnom zmysle, je to možné, ale načasovanie je to, čo je dôležité a samotný fakt, že neboli oznámené žiadne akcie poukazuje, že QE nebude v blízkej dobe oznámené. FED nikdy neprekvapí trh oznámením QE keď je ekonomika na pokraji kolapsu. S blížiacimi sa prezidentskými voľbami, ktoré budú v novembri, schôdza FOMC 13.septembra bude posledná príležitosť pre federálov, ale pravdepodobne žiadne významné oznámenia nebudú.

Domnievame sa, že v roku 2012 k žiadnemu QE3 nepríde. Či s ním začnú federálovia v roku 2013 sa ešte uvidí, je to príliš ďaleko. Jediná udalosť, ktorá by mohla zmeniť názor je blížiace sa NFP v piatok (7. september) ak výsledok bude nižší, napr. 50tis, mohlo by to pôsobiť ako podnet pre ďalšie uvoľnenie ak cez 100tis - výsledok prakticky zaručuje, že žiadne QE3 v roku 2012 nebude. A my by sme mali vidieť nejakú silu v USD, najmä proti JPY a CAD.


(zdroj:jkigroup.com)