Vládny verzus korporátny dlh


Politika nulových úrokových sazeb ve Spojených státech významným způsobem pomáhá „blue chip“ společnostem.  Protože vládní bondy nenesou téměř žádné úroky, poptávka se posunula směrem na obligace blue chip společností. A to v takové míře, až v pár případech došlo ke srovnání jejich výnosů s výnosy US T-Bills.
Během listopadu jsme byli svědky toho, že obligace blue chip společností se obchodovaly s menším výnosem – o 1 bazický bod – nežli srovnatelné pokladniční poukázky.  Šlo o obligace firem, jako jsou např. ExxonMobil nebo Johnson & Johnson. Obě mají od Standard & Poors rating AAA.
Zajímavého vývoje jsme svědky i při pohledu na náklady na pojištění proti krachu,  tedy hodnoty CDS. Osm společností z indexu DJIA jsou ohodnoceny jako bezpečnější než dluh spojených států. Hodnota CDS pro pětileté bondy USA se pohybuje kolem 37 bodů. Nejnižší CDS na pětileté obligace má Merck – 15,5, tedy méně než polovinu. Pod CDS Spojených států se dostaly ještě CDS firem Exxon Mobil, Chevron, McDonalds, Disney, 3M, Johnson & Johnson a WalMart.
Dost možná, že počet firem s CDS pod CDS bondů Spojených států se bude zvyšovat. Trhy obligací nám neříkají nic pěkného. 

Autor: Ján Dvořák