Slovník investora 16 (trading)

VPS – Virtual Private Server (VPS) je v podstate ďalší počítač, ktorý beží na hosťovanom serveri. Interakcia s ním je rovnaká ako v prípade normálneho desktop počítača alebo notebooku. VPS beží nezávisle od vášho lokálneho počítača, takže nepotrebujete mať svoj osobný počítač zapnutý 24 hodín denne a nemusíte sa spoliehať na kvalitu vášho internetového pripojenia, aby váš VPS účet fungoval.

Trailing stop – Príkaz stop/loss, ktorý sa percentuálne mení na základe aktuálnej ceny - pre dlhé pozície. Cena Trailing Stop sa mení v závislosti od trhovej ceny. Príkaz na Trading stop môže byť zadaný ako Trading stop príkaz s cenovým limitom, alebo Trailing stop príkaz na trhovú cenu.

Take Profit – Príkaz využívaný na automatické uzatvorenie obchodu, keď sa dosiahne určitá hodnota profitu. Aj keď obmedzuje dosiahnutie väčšieho zisku, garantuje určitý profit po dosiahnutí určitej ceny.

Stop-loss order – Príkaz, ktorého cieľom je zatvorenie stratovej pozície pri určitej cene. Využíva sa na obmedzenie strát pri obchodovaní.

Swissy – Hovorové označenie švajčiarskeho franku (CHF)