Čína a trh s ropou

Není to tak dávno, co jsem se věnoval snaze Číny posílit pozici juanu na globální scéně. Zaměřuje se na uzavírání dohod s vybranými zeměmi o využívání vlastních měn ve vzájemném obchodě. Transakce s ropou jsou totiž základem mezinárodního, tak se na čínské obchody s ropou podívám dnes podrobněji.

Zhruba před měsícem Čína oznámila, že nabízí dodavatelům ropy platby v juanech. Kdo chce, nemusí tak prodávat ropu za dolary a může jít prodat Číně za juany. Co takovýto krok Číny znamená je jasné. Den na to Rusko oznámilo, že je připraveno dodat Číně libovolné množství ropy.

Jak je na tom s dodávkami ropy Čína? Obrázek níže ukazuje hlavní dodavatele ropy do Číny. Kromě Saúdské Arábie to jsou země, které nemají zrovna přátelské vztahy se Spojenými státy. A navíc i v Saúdské Arábii Čína pracuje na tom, aby nemusela platit v dolarech.


Stav, kdy by se ropa ve velké míře obchodovala kdekoliv na světě za jinou měnu než americký dolar by byl novinkou. Dosud v historii k něčmu takovému nedošlo. Petrodolarový standard bude muset o své přežití tvrdě bojovat. Ač se bude bránit zuby nehty, podle mě jsou jeho dny sečteny. Petrodoloarový standard se blíží ke svému konci se všemi z toho vyplývajícími důsledky.

autor článku: Jan Dvořák, zdroj:proinvestory.cz