strieborná minca 200 Dram Noah´s Ark 1/2 Oz

Londýnska spoločnosť CoinInvestDirect oznámila 4. júla 2011 vydanie prvej striebornej investičnej mince Arménskej republiky venovanej Noemovej arche a hore Ararat. Neskôr v roku 2012 bola vydaná aj 1/2 uncová minca, ktorej nominálna hodnota je 200 dramov. Každá minca obsahuje 1/2 trojskej unce rýdzeho striebra.

Podľa prehlásenia coininvestdirect.com je minca vyrábaná nemeckou súkromnou mincovňou, ktorej značka je LEV - Leipziger Edelmetall Verarbeitung (Leipzig Precious Metals Factory), je umiestnená na lícnej strane mince. LEV a CoinInvestDirect garantujú rýdzosť a kvalitu zodpovedajúcu štandardom London Bullion Market Association.

Lícna strana mince zachytáva štátny znak Arménska, váhu, rýdzosť a nominálnu hodnotu. Rubová strana mince atraktívne zobrazuje plávajúcu Noemovu archu k dvom vrcholkom hory Ararat umiestnenej v pozadí za archou. V popredí je vyobrazená lietajúca holubica s vetvou olivovníka v zobáku. Autorom je Eduard Kurghinyan. Motív popisuje potopu z knihy Genesis (Kapitola 7-8).



(zdroj:auportal.sk)