Rothschildové, rod který dobyl finanční svět

Píše se rok 1743, kdy byl narozen Mayer Amschel Bauer v německém Frankfurtu, jako syn Moses Amschela Bauera, židovského bankéře a zlatníka. Poté je Mayer Amschel Bauer vyslán do učení, konkrétně do banky v německém Hanoveru, vlastněnou Oppenheimry. Je vysoce úspěšný a stává se mladším partnerem. Během práce pro banku se seznamuje s generálem Ven Estorffem. Mayer Amschel Bauer opouští Hanover, kvůli otcově smrti. Přijíždí tedy do Frankfurtu, aby převzal jeho obchod. Při této příležitosti také mění své jméno na Mayer Amschel Rothschild, které obsahuje ono známé rodové jméno “Rothschild”. Toto jméno zvolil podle červeného erbu nad vchodovými dveřmi (”Rot” v němčině “červený” a “Schild” znamená “štít”). Mayer Amschel Rothschild využívá obchodu, který zdědil po svém otci. Začne spolupracovat s princem Williamem a prodávat mince a šperky celému dvoru za snížené ceny. Díky tomu začíná růst celé impérium rodu Rothschildů.

Zde již začíná proslulý příběh rodu Rothschildů, Mayer Amschel Rothschild si totiž bere Gutele Schnaperovou a zanedlouho je na světě mladý Amschel Mayer Rothschild. Synové z rodu Rothschildů společně vytvořili jakési impérium a dobyli tak finanční svět. Základní myšlenkou jejich otce bylo, aby se rozprchli do několika různých měst po Evropě a navzájem si pomáhali v případě, že některá ze zemí bude mít finanční potíže. Bratři tedy měli za úkol v několika různých městech rozvíjet podnikání a pomalu tak tvořit ono impérium.

Čtyři z jeho pěti synů postupně odešli do Londýna, Paříže, Vídně a Neapole zakládat banky. Nejstarší Amschel převzal Frankfurt. Nejúspěšnější se nakonec stala britská větev, kterou založil třetirozený Nathan Mayer. Ten se dokázal z obchodníka s textilem v Manchesteru vypracovat v nejrespektovanějšího londýnského bankéře. Neméně úspěšně si vedl nejmladší bratr James (původně Jacob) v Paříži. Ten financoval první francouzské železnice, těžbu nerostů a hlavně sháněl peníze pro mocné. Ve Vídni vybudoval úspěšnou firmu druhorozený syn zakladatele rodu Salomon. V Rakousku, kde platily různé protižidovské sankce (třeba zákaz vlastnit půdu), získal obrovský vliv i majetek a jako první ze souvěrců právo nakupovat pozemky. Využil toho k vybudování průmyslové říše, která sahala až na Moravu. Vlastnil pozemky a doly na Ostravsku, stál za rozvojem tamních železáren či stavbou prvních železnic.


Zakladatel rodu předal svým potomkům nejen bohatství, ale i pravidla fungování dynastie. Proto si můžete všimnout, že ve vedení jsou pouze muži a žádní cizinci. Sepětí jednotlivých větví rodiny je symbolicky vyjádřeno i v rodinném erbu. Pět šípů sevřených v pěsti symbolizuje pět synů zakladatele a pět filiálek a větví rodiny.

Rod Rothschildů investovat velké peníze do rozvoje průmyslu, vinařství a stavitelství. Stál také u zrodu státu Izrael. Peníze tekly i na stavbu Suezského průplavu, těžařskému gigantu Rio Tinto či významnému producentu diamantů De Beers. Jednou z klíčových událostí pro rod Rothschildů byly Napoleonské války, kdy chytře financovali obě strany, především však vítěze od Waterloo – Brity.

Dvacáté století znamenalo pro Rothschildy značný ústup ze slávy. Centrum v Londýně postupně upadalo, ve Frankfurtu zaniklo. Nacisté pak zabrali majetky vídeňské a francouzské větve, kterou navíc neminulo zestátnění francouzských bank za vlády Françoise Mitterranda. V posledních letech se však potomkům rodu podařilo bankéřskou slávu oživit. Mají přímý i nepřímý vliv na řadu bank, pojišťoven a průmyslových korporací, jejich specializací je hlavně finanční poradenství. Podnikají také ve vinařství. Hlavními bankami jsou londýnská NM Rothschild, pařížská Rothschild & Cie Banque a ženevská Edmond de Rothschild Group. Před lety se anglická a francouzská větev propojily a do čela holdingu se postavil šéf francouzské části a představitel již páté generace rodu David de Rothschild.


autor článku: Michal Černocký, zdroj:easyinvest.cz