Dlouhodobé vs krátkodobé investování

Dlouhodobé vs krátkodobé investování. Téma o které se zajímá každý začínající investor. Kdy se vyplatí investovat dlouhodobě a kdy krátkodobě? Do čeho investovat za účelem dlouhodobé investice? Téma časový úsek investice budeme řešit dnes v článku.

Co přesně se myslí dlouhodobou investicí? Dlouhodobá investice je investice na delší časový úsek, přesněji třeba na dva, na tři roky. Některé investice mohou trvat třeba i několik desítek let, příkladem může být stavební spoření. Typickým příkladem dlouhodobé investice je investice do hmotného zlata, diamantů a dalších cenných movitých věcí. Lidé investují například do poštovních známek, nemovitostí, veteránů, starožitností a umění. Existuje mnoho druhů dlouhodobých investic.

Dlouhodobá investice je specifická nižším rizikem. Investice do nemovitosti zpravidla není tak riziková jako například obchodování s akciemi na burze. Dlouhodobé investice nám přinášejí zisk ve formě dividend, úroků, pronájmu. Některé dl. investice představují pro investora zachování majetku, tedy téměř nulový výnos a minimální riziko. Tyto investice jsou úkrytem před inflací.

Krátkodobé investice jsou typické mnohem vyššími výnosy, za cenu většího rizika spojeného s investicí. Do kategorie krátkodobých investic patří spekulace na burze, obchodování s měnami a komoditami. Takové investice mohou trvat měsíc, dva měsíce, ale také hodinu, nebo pár minut. Příkladem krátkodobé investice je spekulace na růst akcií, které nakoupíme, protože očekáváme nějakou pozitivní zprávu, popř. výsledky společnosti. Akcie rostou rychle, mohou připisovat i několik desítek procent v průběhu jediného obchodního dne. Jakmile se naplnilo naše očekávání akcie prodáme, vybereme si tak zisk.

V momentě kdy se rozhodnete investovat musíte promyslet obě varianty investování a zvážit která pro Vás bude výhodnější. V případě, že chcete spíše jistotu a malé riziko, volíte dlouhodobější investice. Pokud máte rádi adrenalin a toužíte po vyšších výnosech investujte krátkodobě.

autor článku: Michal Černocký, zdroj:easyinvest.cz