Slovník investora 24

Podiel je základná jednotka majetku podielového fondu (ďalej "fondu"); - klient pri investovaní nadobúda určitý počet podielov - vyjadruje podiel podielnika na majetku vo fonde - prostredníctvom počtu podielov možno prepočítať aktuálnu hodnotu majetku podielnika vo fonde.

Podielnik, investor - investorom sa rozumie fyzická alebo právnická osoba, ktorá svoje peňažné prostriedky použila alebo má záujem použiť na nadobudnutie podielového listu fondu. Podielnikom je už osoba, ktorá je majiteľom podielov, resp. podielového listu fondu.

Podielový list je listinný cenný papier na meno podielnika, ktorý môže znieť na jeden alebo viac podielov fondu, s ktorým je spojené právo investora na zodpovedajúci podiel na majetku vo fonde a právo podieľať sa na výnose z tohto majetku. Po vydaní podielov je podielový listu uložený v depozitári, ktorým je Tatra banka, pričom po každej investícii je klientovi vydaný nový podielový list.

Podielový fond Predstavuje majetok tvorený cennými papiermi, peňažnými prostriedkami a inými hodnotami, ktoré sú vo vlastníctve investorov, ktorí investovali do predmetného podielového fondu (t.j. kúpili si jeho podielové listy).

Investičný horizont je lehota investovania. Pod investovaním, v pravom zmysle slova, rozumieme investičný horizont dlhší ako 1 rok. Investičný horizont: krátkodobý - do 1 roka, strednodobý - od 1 do 5 rokov, dlhodobý - od 5 rokov.