Bernanke sa zbláznil

Americká centrálna banka včera prišla s novým kolom kvantitatívneho uvoľňovania. To je však oproti predchádzajúcim kolám veľmi rozdielne – tento krát sa jedná o otvorené QE, ktoré bude realizované dovtedy, kým sa situácia v US ekonomike nezlepší. Fed tak neprišiel iba s neštandardným krokom v menovej politike, prišiel doslova s atómovou bombou. Zdá sa tak, že pravdepodobnosť globálneho hyperinflačného kolapsu je zase o niečo vyššia.

Totižto neexistuje veľa ekonomických dôvodov na to, aby Fed vytiahol takto radikálnu zbraň. Americká ekonomika rastie pomerne slušným tempom, akcie sú vysoko a navyše vysoko sú aj ceny palív. Jediným veľkým a dlhodobým problémom krajiny je trh práce, na ktorý sa Bernanke už dlhšie sťažuje. História však ukazuje, že je veľmi otázne, či kvantitatívne uvoľňovanie dokáže pomôcť zvýšiť americkú zamestnanosť.

Jeho dopad na HDP je totižto minimálny. Avšak logika Fedu je jednoznačná – nákupy cenných papierov naviazaných na trh nehnuteľností zlepší financovanie domov a tie sa stanú dostupnejšie. Hodnota akcií zároveň vzrastie a ľudia sa budú cítiť bohatší. To podporí ich dôveru v ekonomiku a budú viac míňať. Zároveň nesmieme zabúdať na to, že slabší dolár, ktorý s QE súvisí, znamená vyšší export. A práve USA začali strácať na exporte pri tom, ako za posledné mesiace euro zlacnelo.

Tieto teoretické argumenty sú však stále veľmi slabé oproti súčasnému pokoju na finančných trhoch. Situácia je stabilná, najmä po tom, ako ECB minulý týždeň prišla s programom nakupovania dlhopisov problematických krajín, OMT. Fed tak spravil nesmierne odvážny krok, aj napriek tomu, že k nemu nebol donútený. QE3 sa preto výrazne líši od jeho predchádzajúcich nákupov, ktoré boli vždy ohlasované pri znížení inflačných očakávaní alebo poklesoch akcií. Nič z toho sa teraz nedialo.

Fed tak vytiahol zbraň najťažšieho kalibru – tlačenie peňazí až pokiaľ sa ekonomika neuzdraví. Tento experimentálny krok je ukážkou toho, kam sú centrálne banky vo svojej manipulácií trhov a ekonomiky schopné zájsť. Odtiaľto je len krok k cieleniu nominálneho HDP. Je predzvesťou toho, že centrálne banky budú postupne tlačiť toľko peňazí, koľko bude treba, aby HDP rástlo. Finančné trhy sú potešené, ako by nie, keď prídu k novým peniazom, a navyše – teraz sa kohútik nezastaví.

Avšak je naivné si myslieť, že takéto niečo dokáže ekonomike pomôcť. Ekonomika trpí dlhodobými štrukturálnymi problémami, keď sa čoraz rýchlejšie zmenšuje množstvo produktívnych ľudí. Nominálne HDP môže rásť koľko chce, no reálny príjem a bohatstvo budú klesať. Fed tak nespravil nič iné iba to, že bude aj naďalej maskovať skutočný prepad životnej úrovne.

Včerajšok sa stal zlomom. Zlomom, ktorý ukázal, že ekonomická realita už nemá zmysel. Centrálne plánovanie centrálnych bánk dosiahlo nový rozmer. Inflácia, ktorá ako jediná dokáže vymazať staré dlhy, musí byť spustená. A tak sa zdá, že vidíme začiatok dlhodobejšieho rastu rizikových aktív. Opäť prichádzame do doby, keď zlato začína mať svoj cveng. Nebolo by prekvapením, keby do konca roka dosiahlo nové historické maximá.

Aká je definícia blázna? Einstein: “Robiť dookola tú istú vec a očakávať iný výsledok”