Ako investovať do zlata

Zlato nepodlieha inflácií a preto slúži ako uchovávateľ hodnôt. Investorom sa odporúča v zlate držať 5 až 10 % svojho investičného portfólia. Teraz Vám predstavím niekoľko možností ako investovať do zlata

Akcie firiem ktoré ťažia zlato - Výhodnou možnosťou ako investovať do zlata je nákup akcií firiem ktoré ťažia zlato. Tento spôsob investovania je výhodný hlavne pre investorov ktorý chcú investovať dlhodobo. Určite táto forma nie je vhodná pre špekulantov.

Opcie - Výhodná forma investovania do zlata hlavne pre špekulatívnych investorov. Investor nakupuje zlato za vopred dohodnutú cenu. Aj keď cena porastie tak investor ma právo nakupovať zlato za už vopred dohodnutú cenu. Ďalšou výhodou je že ak očakávate pokles ceny zlata tak nakúpite opcie PUT a akcionár získava na poklese ceny zlata. Pokiaľ investor očakáva rast ceny zlata tak nakupuje opcie CALL.

ETF - Tento spôsob investovania do zlata je opäť výhodný hlavne pre investorov ktorý plánujú investovať dlhodobo. ETF fondy patri medzi najväčších nákupcov investičného zlata na svete. Čo je to presne ETF nájdete TU

Certifikáty - Investor nakupuje certifikáty na zlato bez toho aby on sám zlato fyzicky držal. O tieto náležitosti ako úschova a ochrana zlata sa stará emitent certifikátu. Certifikát Vám zaručuje vlastnícke právo na zakúpené zakúpené zlato. 

Zlaté tehličky - Určené pre dlhodobú investíciu. Investor vlastní fyzické zlato a s takouto formou sú spojené náklady na jeho úschovu.

Zlaté mince - Výhodné aj pre drobných investorov. Taktiež vhodné na dlhodobú investíciu. Momentálne hlásia mincovne obrovský nárast zákaziek. 

V nasledujúcom grafe je znázornená cena zlata od roku 1975 až dodnes.