Čo je to Exchange Traded Funds ( ETF )

V minulom článku o investovaní do zlata sme spomínali Exchange Traded Funds alebo ETF. Dne si povieme čo to presne ETF je. V preklade "fond obchodovaný na burze" niekedy tiež nazývaný ako indexové akcie je pomerne mladý inštrument ktorý vznikol v roku 1993 v USA. Jeho úlohou bolo sledovať index S&P 500.
ETF sa obchoduje na burze ako ktorékoľvek iné akcie a cenné papiere. Prakticky ide o portfólio viacerých akcií v jednom fonde a to v takom pomere aby čo najlepšie kopírovali zvolený index. Prostredníctvom
obchodníka s cennými papiermi dokáže do ETF investovať aj drobný investor.
ETF investor ma na výber celú radu akciových indexov, komodít, hospodárskych odvetví či iných investičných segmentov. Táto diverzifikácia a rozloženie investičného rizika je veľkým plusom tohto investičného inštrumentu a výhodou oproti klasickému investovaniu do akcií. Na lepšie pochopenie ETF nám poslúži nasledujúci príklad.

Investor verí že v budúcom období by najlepšie dokázal zhodnotiť jeho investíciu práve energetický priemysle. Prostredníctvom inštrumentu ETF si vyberie akcie viacerých firiem ktorý by mal kopírovať trend v celom energetickom priemysle.