Stavebné sporenie a jeho výhody

To či je stavebné sporenie dobrá investícia nie je veľmi na mieste. Pre mnohých je stavebné sporenie takpovediac nevyhnutná investícia ktorá je ale málo riziková s pomerne zaujímavými výhodami.

Pri uzatvorení zmluvy o stavebnom sporení si stanovíte cieľovú sumu. Táto suma sa bude skladať z vašich vkladov, úrokov z vkladov, štátnej prémie a stavebného úveru ktorý vám bude poskytnutý. Stavebné sporenie ako už vyplýva z názvu je založené na sporení. Okrem bežného sporiaceho účtu nám prináša stavebné sporenie aj ďalšie výhody.


Štátna prémia je jednou z výhod stavebného sporenia. Výška štátnej prémie je pripisovaná na účet každoročne ku koncu roka. Jej výška je pre rok 2009 vyčíslená na 66,39 EUR. Ďalšou výhodou je že nie ste obmedzovaný pravidelnými platbami pri sporení. Je len na vás či budete na vaše stavebné sporenie prispievať pravidelne v mesačných intervaloch alebo platbu uhradíte jednorázovo. Pri stavebnom sporení máte možnosť vziať si úver už po dosiahnutí 25 % cieľovej sumy alebo si vziať medzi úver a to v prípade že nebude dosiahnutá čiastka 25 % z cieľovej sumy. Stavebné sporenie vám dáva možnosť predčasne splatiť stavebný úver. Veľkou výhodou je tiež fakt že počas celého obdobia splácania úveru máte garantovanú výšku úrokovej sadzby.

Na Slovensku sú momentálne 3 spoločnosti ktoré ponúkajú stavebné sporenie. Prvá stavebná sporiteľňa, Wustenrot a VUB banka.