Slovník investora 22

Volatilita je smerodajná odchýlka mesačných výkonností. S pravdepodobnosťou 67 % (za predpokladu normálneho rozdelenia výkonností) sa bude budúca výkonnosť fondu nachádzať v intervale: dosiahnutá výkonnosť p. a. ± 1 x volatilita p. a. (výkonnosť fondu s priemernou ročnou výkonnosťou 12 % a smerodajnou odchýlkou 8 % sa so 67 % pravdepodobnosťou bude pohybovať v intervale 4 % až 20 %). Pre výpočet s hladinou spoľahlivosti 95 % treba počítať s 1,64-násobkom volatility.

Hypotekárny záložný list (HZL) je dlhový cenný papier, pričom dlžníkom je banka, ktorá HZL vydáva a ich predajom získava peňažné prostriedky na poskytovanie hypotekárnych úverov. HZL môže vydávať iba banka, ktorá má licenciu na poskytovanie hypotekárnych úverov.

Diverzifikácia je rozloženie investície do viacerých cenných papierov alebo iných aktív. Diverzifikácia je kľúčový nástroj, ktorý pomáha znižovať mieru rizika portfólia (resp. portfólia podielového fondu).

Depozitný certifikát je krátkodobý dlhový cenný papier vydaný bankou. Je vydaný na majiteľa s uvedením dátumu splatnosti a úrokovej miery. Splatnosť býva od jedného do niekoľkých mesiacov.

Cenný papier je peniazmi oceniteľný zápis v zákonom ustanovenej podobe a forme, s ktorým sú spojené práva podľa zákona o cenných papieroch a podľa osobitných zákonov, najmä oprávnenie požadovať určité majetkové plnenie alebo vykonávať určité práva voči zákonom určeným osobám.