Slovník investora č.10


Štatút podielového fondu - je neoddeliteľnou súčasťou zmluvy podielnika so správcovskou spoločnosťou. Podielnik nadobudnutím podielového listu akceptuje ustanovenia štatútu. Štatút je základný dokument fondu - obsahuje podmienky existencie a činnosti podielového fondu, zameranie a ciele investičnej stratégie správcovskej spoločnosti s majetkom v otvorenom podielovom fonde, najmä aké cenné papiere a nástroje peňažného trhu a na akých regulovaných trhoch sa budú obstarávať zo zhromaždených peňažných prostriedkov.

Správcovská spoločnosť – spoločnosť (právnická osoba) spravujúca minimálne jeden podielový fond. Spoločnosť nesmie vykonávať inú činnosť ako je činnosť podľa zákona o kolektívnom investovaní. Hospodárenie správcovskej spoločnosti nemá vplyv na hospodárenie s majetkom podielových fondov. Osobitne sa vedie účtovníctvo pre správcovskú spoločnosť a osobitne pre každý ňou spravovaný fond. Musí byť overené auditorom.

Výstupný poplatok – účtuje sa pri redemácii, čiže pri výbere peňazí z fondu. Väčšina správcovských spoločností tento poplatok neúčtuje

Transfer agent – firma poverená finančnou spoločnosťou alebo fondom, aby viedla záznamy o investoroch vrátane nákupov, predajov a účtovných zostatkov na klientských účtoch.

Tracking error – vyjadruje mieru rizika fondu vzhľadom na benchmark. Vyššia hodnota ukazuje, že fond podstupuje vyššie riziko vzhľadom na benchmark.