Slovník investora č.7

Štatút podielového fondu - je neoddeliteľnou súčasťou zmluvy podielnika so správcovskou spoločnosťou. Podielnik nadobudnutím podielového listu akceptuje ustanovenia štatútu. Štatút je základný dokument fondu - obsahuje podmienky existencie a činnosti podielového fondu, zameranie a ciele investičnej stratégie správcovskej spoločnosti s majetkom v otvorenom podielovom fonde, najmä aké cenné papiere a nástroje peňažného trhu a na akých regulovaných  trhoch sa budú obstarávať zo zhromaždených peňažných prostriedkov


 Korekcia – predstavuje prudší pokles kurzov za kratší časový úsek. Môže byť  spôsobená  rôznymi faktormi, napríklad výberom ziskov investorov, hospodárskou recesiou a podobne. Korekcia nie je dôvod na paniku. Využite túto situáciu na do-investovanie za výhodný kurz.

TER (Total expense ratio) – tzv. pomerový ukazovateľ nákladov (celkovej nákladovosti fondu). Samozrejme, čím je ukazovateľ nižší, tým lepšie.

SICAV – skratka znamenajúca „investičná spoločnosť s variabilným základným imaním.“ Investovaním do (pod)fondov takejto spoločnosti investor nakupuje akcie (podiely) danej spoločnosti. Takáto spoločnosť má povahu otvoreného fondu.

Zaistený fond – fond, ktorý zvyčajne garantuje klientovi návratnosť jeho istiny (vkladu) alebo istý minimálny výnos. Niekedy je nazývaný aj ako garantovaný fond. Predčasný výber prostriedkov z takéhoto fondu je často sankcionovaný.