Slovník investora č.6

Volatilita
je smerodajná odchýlka mesačných výkonností. S pravdepodobnosťou 
67 % (za predpokladu normálneho rozdelenia výkonností) sa bude budúca výkonnosť fondu nachádzať v intervale: dosiahnutá výkonnosť p. a. ± 1 x volatilita p. a. (výkonnosť fondu s priemernou ročnou výkonnosťou 12 % a smerodajnou odchýlkou 8 % sa so 67 % pravdepodobnosťou bude pohybovať v intervale 4 % až 20 %). Pre výpočet s hladinou spoľahlivosti 95 % treba počítať s 1,64-násobkom volatility.
Podielnik, investor
investorom sa rozumie fyzická alebo právnická osoba, ktorá svoje peňažné prostriedky použila alebo má záujem použiť na nadobudnutie podielového listu fondu. Podielnikom je už osoba, ktorá je majiteľom podielov, resp. podielového listu fondu.

Kreditné riziko
je riziko neplnenia záväzkov zo strany emitenta. Kreditné riziko portfólia fondu je tým nižšie, čím vyšší je priemerný rating portfólia fondu.
1 - rating AAA - AA
2 - rating A - BBB
3 - rating BB - B
Finančný trh
je zložený z dvoch na seba nadväzujúcich trhov – peňažného a kapitálového, ktoré sa bezprostredne ovplyvňujú a vzájomne dopĺňajú. Finančný trh je miesto, kde investori ponúkajú svoj voľný finančný kapitál subjektom, ktoré tento kapitál potrebujú na financovanie svojich investícií. 
Settlement
je operácia, keď ten, kto cenné papiere predáva, dostane za ne adekvátnu peňažnú čiastku v obchodný deň predaja, a ten, kto kupuje, dostane zodpovedajúci počet cenných papierov.