Alternatívne investovanie: Víno

Investovanie do vína by sa dalo prirovnať k umeniu. Sú to roky učenia no nesmie vám chýbať ani vášeň. Hovorí sa že pokiaľ chcete úspešne investovať do vína, musí sa víno stať vaším koníčkom. Pokiaľ ale hľadáte novú alternatívnu investíciu alebo len chcete skúsiť niečo nové a neplánujete sa vínu venovať naplno je nutné si nájsť partnera ktorý vám v tomto bude vedieť veľmi dobre poradiť.

Mohlo by sa zdať že víno patrí medzi konzervatívnu investíciu no zdanie klame.
S investovaním do vína je spojených mnoho špekulatívnych prvkov. Taktiež neplatí že po zakúpení vína s investičným potenciálom jeho cena bude zásadne iba rásť.
Potenciálny investor musí tiež rátať s nákladmi spojenými s touto alternatívnou investíciou. Nesmiete zabudnúť na fakt že víno a hlavne to investičné treba veľmi dobre uskladniť a teda sú nevyhnutné priestory na to určené. Hovorí sa že diamanty sú večné. Toto tvrdenie o víne neplatí. Čiže každé víno má svoju obmedzenú životnosť. A nakoniec, víno ako investícia je skôr nízko likvidná.Sú vína ktorých cena dokáže pravidelne z roka na rok rásť o 15 % sú ale aj vína ktorých cena vyletí za jediný rok nahor o 100 %

Samozrejme investovanie do vína nebude nikdy také obľúbené ako napríklad dlhopisy. Avšak dlhodobé štatistiky ukazujú že výnos z investičných vín je ďaleko vyšší ako výnos z dlhopisov !