Trhy sa boja, že FED spomalí. Ten ale nenapĺňa ani jeden zo svojich cieľov!

Ben Bernanke minulý týden zřejmě záměrně zvýšil nejistotu na trzích s cílem omezit podstupování nadměrného investičního rizika. Přímé utažení monetární politiky Fedu je pravděpodobně stále vzdáleno několik let. Velká pozornost je ale věnována tomu, kdy poleví tempo kvantitativního uvolňování. Trhy se přitom zaměřují zejména na vývoj na trhu práce, ačkoliv svou roli budou hrát obě části dvojího mandátu Fedu. Bernanke poukázal na určité zlepšení zaměstnanosti, zmínil ale i to, že v ekonomice je stále mnoho nevyužitých zdrojů, což může poškodit i její potenciální růst. Nehovořil tedy jako někdo, kdy by chtěl v krátké době začít brzdit. 

Investoři by dnes mohli být překvapeni hlavně tím, že Fed opět pozorně sleduje vývoj inflace. Dluhopisový trh sice ukazuje, že se očekávaná inflace pohybuje kolem 2 %, Fed se ale vždy zabýval i tím, co by se dalo nazvat „počátečními deflačními tlaky“. Rizika, která by tyto tlaky přinesly, jsou totiž podle něj asymetrická. Pokud totiž ekonomika jednou spadne do deflace, je velmi těžké se z ní dostat. Bill Dudley z New York Fed se proto domnívá, že Fed musí postupovat dostatečně agresivně, jeho dřívější přístup ke QE ve stylu brzda – plyn byl podle něho chybný.

Jak reálné je nyní riziko přílišného poklesu inflace? Graf ukazuje vývoj jádrovéinflace (modře), inflace celkové (červeně), inflace sledované podle metodologie Dallas Fed a inflační cíl Fedu ve výši 2 %.

inflafed

Ekonomové Fedu měli dlouho potíže s vysvětlením toho, proč inflace v prostředí velké produkční mezery zůstává relativně vysoko. Současný pokles je podle nich částečně vyvolán přechodnými faktory. Nikdo se nedomnívá, že pravděpodobnost deflace je vysoká. Hrdličky ale berou osmnáctiměsíční pokles PCE inflace vážně i přesto, že ještě nedošlo k posunu inflačních očekávání z 2 %. Jak řekl Dudley: „Deflační očekávání se mohou stát sebenaplňujícím se proroctvím.“ Je jasné, že se Fed při dalším postupu ohledně QE bude řídit daty. Ta ale budou vedle nezaměstnanosti zahrnovat i inflaci. Nyní je situace taková, že Fed nenaplňuje svůj mandát ani v jedné oblasti. To mu zkomplikuje a možná i oddálí rozhodování o tom, kdy ubrat plyn.

Autor: Redakce, Patria Online
Zdroj: Chris Cook, blog Gavyna Daviese