Predstihne Čína USA alebo ju čaká "nový normál"?


Čína jako největší světová ekonomika již za tři roky? Takový osud jí předpovídá březnová zpráva Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD), mnozí analytici ale její obsah pokládají za příliš optimistický a varují před očekáváním udržení silného růstu ekonomiky z minulých let i do budoucna. Zatímco Spojené státy může dovést oživování, mimo jiné podpořené rychlým rozvojem těžby plynu z břidlic, brzy k předkrizovému tempu hospodářského růstu, čínská ekonomika bude pod tlakem strukturálních reforem a silnější měny pravděpodobně pokračovat ve zpomalování.

OECD v březnové zprávě zhodnotila, že čínská ekonomika je na dobré cestě ke čtvrtému čtvrtletí rychlého růstu v řadě a v roce 2016 by měla svou velikostí (po očištění o měnové rozdíly) předstihnout tu americkou. Čína má v současnosti druhou největší ekonomiku světa poté, co v roce 2010 předstihla Japonsko. Tomu předcházely tři dekády oslnivého hospodářského růstu, jehož tempo v průměru dosahovalo 10 procent.

V prvním čtvrtletí letošního roku ale čínská ekonomika nečekaně zpomalila růst na 7,7 procenta z 7,9 procenta, na čemž se podílely především slabší průmysl a investice. Vratkost růstu druhé největší ekonomiky světa demonstrovala poslední data o dubnovém průmyslu, který nečekaně zpomalil, zatímco vývozní zakázky čínských firem výrazně klesly. Podmínky v čínském sektoru služeb byly v dubnu podle průzkumu HSBC nejhorší za necelé dva roky.

Za celý loňský rok čínská ekonomika vzrostla o 7,8 procenta, což byl nejhorší výsledek od roku 1999. Čínská média přinesla citace zdrojů z čínské vládnoucí strany, podle kterých země po letošním cíli růstu ekonomiky o 7,5 % pro příští rok stanoví 7% tempo. Zdroje ale poznamenávají, že zatímco čínský pětiletý plán do roku 2015 potřebuje k naplnění svých cílů roční tempo růstu ekonomiky na úrovni 7 %, březnové vyjádření premiéra Li Keqianga o cílech pro dekádu do roku 2020 počítá k naplnění cílů s průměrným růstem ekonomiky o 7,5 %.

Mezi hlavní důvody, proč Čína během tří let předstihne USA jen stěží, řadí ekonomové současné snahy Pekingu o přeorientování ekonomiky z investicemi a exportem tažené na hospodářství stojící na domácí spotřebě. Čínská měnarenminbi navíc za poslední tři roky posílila zhruba o desetinu a umazává tak dřívější konkurenční výhodu čínských vývozců. Navíc, jak upozorňují ekonomové, americká ekonomika neskomírá, ale naopak by měla v následujících letech nastartovat růst, mimo jiné díky boomu těžby břidlicového plynu, který výraznou měrou přispívá k energetické soběstačnosti země.

„V roce 2014, nebo i možná na konci letošního roku, očekáváme vcelku silné oživení v USA na úrovni ročního růstu o 3 až 4 procenta, zatímco Čínu čeká strukturální zpomalení,“ uvedla ekonomka Lombard Street research Freya Beamish. „Pokud Čína nastaví správné reformy k vyvážení tamní ekonomiky, což je dobrý scénář, pak ta poroste ročním tempem pouze do 5 procent,“ dodala. Její slova podtrhují většinový názor, podle něhož Čína nemůže udržet rychlé tempo růstu ekonomiky z posledních let. „Čína se nachází na zásadní hospodářské křižovatce a čelí velmi náročným změnám co do modelu růstu. Nejhorší chybou, kterou můžete udělat u jakékoli ekonomiky – včetně Číny – je jednoduše extrapolovat minulý trend do budoucna. Historie se jen zřídka drží přímky,“ podotkl hlavní stratég newyorské Silvercrest Asset Management Patrick Chovanec. „Čínská ekonomika zpomaluje k novému normálu, zatímco Spojené státy získávají impuls z renesance energetiky,“ podpořil jeho slova Vishnu Varathan z Mizuho Corporate Bank. USA navíc přeje dynamický demografický trend díky imigraci, zatímco čínská populace stárne,“ dodal. 

Autor: Barbora Malá, Patria Online
Zdroj: CNBC, Bloomberg