Export zemného plynu z USA


O nahromadění rekordních zásob (odhad více jak na 100 let) v Americe z důvodu uplatnění techniky hydraulické frakturace jsme psali na serveru nespočetněkrát. A také o omezenosti exportů této komodity, převážně kvůli vládní regulaci a lobby ocelářského a chemického průmyslu, kterým se nízké ceny v USA velmi zamlouvají. Avšak vládní složka této blokace se zdá začíná měnit názor a jaký šok v místních amerických médiích, kdy prezident Obama při své návštěvě energetického srdce unie – státu Texas před pár dny doslova začal opěvovat olejářský a plynový průmysl. A jakby ne, když v r. 2012 toto odvětví přispělo největším podílem do federální kasy na daních než odvětví jiná. Z 10-ti nevětších společností v daních v USA byly 3 z energetického průmyslu. Z toho Exxon Mobil na 1. místě jako největší daňový plátce. Na druhém místě Apple? Rozhodně ne, je to další energetický gigant Chevron. A ani na 6. místě ConocoPhillips se určitě nemusí stydět. Společně tak tyto 3 firmy zaplatily 60 mld. USD do federální kasy a více jak zbývalých 7 firem, včetně Applu a Microsoftu. A Obamova předím oblíbená společnost General Electric naopak zaplatila 0.
A tak se možná není čemu divit, když na konci tohoto týdne, americké ministerstvo energetiky (DOE) povolilo texaský projekt Freeport LNG exportovat kapalný zemní plyn (LNG) i do zemí, které nemají obchodní smlouvy z USA, včetně Japonska a některých států EU. Navíc pak japonské a evropské společnosti mají investovat miliardy dolarů do dalšího exportního projektu LNG Cameron v Lousianě. To, že se jedná o velmi zajímavý artikl, svědčí např. fakt, že likvidní forma zemního plynu, která se schlazuje na teplotu kolem mínus 160 stupňů Celsia, aby mohla být exportována tankery, se v Asii prodává za několikánásobně větší cenu kolem 15 USD za milión britských termálních jednotek (v USA za 4 USD). Freeport podepsal smlouvy o prodeji LNG japonským firmám Osaka Gas a Chubu Electric a rovněž britskému BP. Další japonské firmy Mutsui, Mitsubishi, Nippon Yusen a francouzský GDF Suez již souhlasili s nákupem LNG od Cameronu. Zvláště Japonsko, které je největší světový importér této komodity, je po krizi v nukleární elektrárně ve Fukošimě velmi zainteresováno na zvýšených dovozech LNG, jako energetické alternativy.
Spojené státy nejsou jediné, kdo hodlá exportovat zemní plyn. Chystají se rovněž např. Kanada či Austrálie. Co je zajímavé je to, že Obama nečekal ani na „zabydlení“ se nového ministra energetiky Ernesta Monize v úřadu a den po jeho zvolení ministerstvo vývozní projekt povolilo.
Tak budeme pozorně sledovat, co udělá dané rozhodnutí více vyvážet zemní plyn z USA s cenou komodity na burze. Závěrem se pojďme podívat na vývoj ceny nejbližšího kontraktu Henry Hub zemního plynu na burze NYMEX v New Yorku (Globex systém CME Group) a dále kontraktu s dodáním ve stejné období příští rok a jejich komoditní spread (klikněte na obrázek pro zvětšení):
Autor: Martin Lembák
Zdroj: www.proinvestory.cz