Plán na záchranu sveta


S tým ako globálna kríza trvá už päť rokov, začína byť jasné, že to s jej riešením nebude také ľahké. Dokonca aj niektorí politici začínajú potichu pripúšťať, že by sa mohlo jednať o nie krízu bežnú, ale krízu systémovú. Samozrejme, zatiaľ to nie je oficiálne stanovisko, no teoretickí ekonómovia z centrálnych bánk alebo nadnárodných inštitúcií sa pokúšajú nájsť nejaké zázračné riešenie. S jedným z nich prišiel Medzinárodný menový fond pod názvom „Nový chicagský plán“.
Ekonómovia Beneš a Kumhof v jednoduchosti tvrdia, že za súčasnú krízu môžu banky. Tie totižto vytvárajú obrovské množstvá peňazí (v podobe úverov) cez frakčný rezervný systém a tak spôsobujú neudržateľné ekonomické boomy, ktoré končia hroziacim kolapsom finančného systému. Na pomoc musí prísť vláda, ktorá sa zadlží, čo zase vytvorí krízu dôvery vo vládne dlhy a krízu prehĺbi. A sme tam, kde sme teraz…
Riešenie je však veľmi jednoduché. V podstate stačí zaviesť 100% bankové rezervy a zrušiť centrálne banky, ktorých úlohu zastúpi ministerstvo financií. A tak sa vláda stane jedinou inštitúciou, ktorá bude vytvárať peniaze. Tým, že komerčné banky budú musieť držať 100% rezervy, prídu o výnosný biznis tvorby peňazí zo vzduchu, no druhej strane už nikdy neskrachujú. Systém sa stane stabilnejším a morálnejším. A to najlepšie je, že štát poskytne bankám toľko peňazí, koľko potrebujú, výmenou za vládny dlhopisy, ktoré vlastnia. Zároveň sa tak vymaže obrovské množstvo vládneho dlhu. A kríza je fuč…
O podobnom návrhu sa debatovalo počas Veľkej hospodárskej krízy v USA, práve na základe návrhu profesorov zo Chicaga.  No návrh neprešiel. Ako o dôvode sa hovorí o silnej bankovej loby. A to, že o návrhu sa uvažuje aj dnes, svedčí práve štúdia MMF. No teoretickí ekonómovia zabúdajú na to, že obed zadarmo neexistuje.
Tým, že jediný subjekt, ktorý bude tvoriť peniaze, sa stane vláda, tá bude mať možnosť tlačiť peniaze priamo do reálnej ekonomiky. A bude ich tlačiť toľko, koľko bude treba. Odbúra sa aj posledné pomyslené obmedzenie vlády na svoje výdavky. Nebude trvať dlho, a svet bude zaplavený v globálnej hyperinflácií. Nový chicagský plán by teda mal pozitívny efekt, no rozhodne iba krátkodobo.
Avšak musí sa uznať, že tento plán má jednu konštruktívnu myšlienku – 100% krytie vkladov. Žiadny exponenciálny rast dlhov, žiadny morálny hazard a žiadne bankové zisky zadarmo. Avšak pri tvorbe peňazí treba obrátiť celú teóriu nového plánu naruby. Nie vláda má dostať možnosť vytvárať peniaze, tá možnosť sa jej musí úplne zobrať. Treba sa vrátiť naspäť k zlatému štandardu, kde vláda bude musieť bojovať o to, aby mala dôveru.
100% rezervné krytie, zlatý štandard a decentralizácia vládnej moci sú pravdepodobne jedinou nutnou podmienkou dlhodobej prosperity. Aká je ale šanca, že ľudstvo začne nad touto hypotézou uvažovať skôr ako bude neskoro?
Autor: Ronald IžipTRIM Broker
Zdroj: www.quadrilio.com