Jak vybrat investiční horizont?

Investiční horizont je jednoduše řečeno období, na které chci své peníze někam investovat. Je potřeba si uvědomit, že všechny vaše peníze nemusejí mít stejný investiční horizont. Nějakou částku budete potřebovat za rok a jinou třeba za 15 let. Umíte se ale správně rozhodnout, aby právě ta částka potřebná za 15 let byla taková, jakou potřebujete? To bude možná trošku oříšek.

Výběr časového intervalu

Při každé investici si musí každý sám pro sebe říci, kdy bude dané peníze potřebovat. A ještě lépe, nebude je náhodou potřebovat dříve? A bude je potřebovat všechny? Každá investice je totiž spojená s určitým rizikem (např. pokles cen akcií, kolísání tržních cen, inflace, změna úrokové míry či dokonce krach instituce, kde jsou peníze uložené). Podle druhu investičního nástroje jste nebo můžete být proti riziku více či méně pojištěni a ochráněni. Ale počítat s variantou, že celá investice skončí na úplné nule, je přeci jenom někdy potřeba. Proto si dobře rozmyslete, jak velkou částku do investování vložíte a na jak dlouho.

Budoucí výdaje nejde odhadnout

Samozřejmě, že budoucí výdaje, které plánujete, nejdou odhadnout přesně na korunu. Ale myslím, že každý z nás dokáže sám sobě říci: „za rok si chci koupit nové auto,“ „za 15 let chci začít stavět,“ „za 5 let chci mít novou obývací stěnu,“ „lednice už nám víc než rok nevydrží“ a podobně. To je pouze inspirativní výčet toho, na co je potřeba myslet při každé investici. Jaké jsou vaše výdaje a jaké jsou vaše plány? To je naprostý základ, bez kterého se zkrátka nemůžete posunout dál. Dopřejte právě této diskuzi v rodině dostatek času. Třeba vás samotného nenapadnou všechna přání a potřeby, které vaše rodina má. A investovat špatně do dlouhodobého finančního nástroje a potřebovat peníze okamžitě, to s sebou vždycky nese jenom zbytečně vyhozené peníze navíc.

První krok zvládne každý

Výše popsaný krok, tedy promyšlení si vaší současné situace a budoucích přání a potřeb, je zcela zásadní a také zcela jednoduchý. Stojí to zatím pouze váš čas. Nic víc. Přemýšlení, zvažování jednotlivých variant a třeba i nějaké odhady toho, co se bude ve vaší rodině v horizontu několika (desítek) let dít, zvládne každý udělat sám.Nepodceňujte tento krok. Dnes se na nás z reklam a inzerátů valí jedna investiční příležitost za druhou. Ale je to právě ta investiční příležitost, která se snoubí s vašimi přáními a potřebami v nadcházejících letech a desetiletích? Pokud ano, proč ji nevyužít. Ale využijte ji až po zvážení všech okolností, které se vážou přesně na vaši finanční pozici a plány. Na investování je vždy dostatek času. Nejsou rozhodující dny či hodiny.

Špatné rozhodnutí dokážete udělat okamžitě. Ale dobré rozhodnutí v oblasti investování je podloženo přemýšlením, uvažováním a třeba i jednoduchým modelováním, abyste viděli, co vám jednotlivé investiční příležitosti mohou nabídnout. A až potom je dobré udělat to rozhodnutí, které ovlivní váš život na několik let či desetiletí.

autor: Pavel Krejsa