Zlatá minca Libertad 1 Oz

Zlatá minca Libertad 1 Oz je jednou z najstarších investičných mincí na svete. Pôvodne sa razila v roku 1940. Po dlhšej prestávke v razení sa znovu začala raziť v roku 1980 a odvtedy sa každoročne objavuje na trhu.

Libertad má na lícnej strane okrídlený ženský dizajn. Zobrazená žena odkazuje na rímsku bohyňu Victoriu, ktorá je bohyňou víťazstva a uctievali ju triumfálny bojovníci vracajúci sa z bitky. Dizajn mince bol aktualizovaný v roku 1996 tak, aby odrážal „anjela nezávislosti", ktorý sedí na víťaznom stĺpci, ktorý sa nachádza na kruhovom objazde v Mexico City. V pozadí anjela sú sopečné hory Popocatépetl a Iztaccihuatl. V hornej časti mince sa nachádza číslo označujúce veľkosť, nápis „ONZA ORO PURO" - "Jedna unca čistého zlata", "0,999", potom rok vydania a nápis LEY 999. V hornej časti sa nachádza značka mincovne, písmeno „M“ a nad ním písmeno „o“.

Na rubovej strane mince Libertad je orol, ako bojuje s hadom. Je to mexický štátny znak z roku 1823. Nad orlom je nápis v španielčine "Estados Unidos Mexicanos" (Spojené štáty mexické). Po obvode mince je vyobrazených 10 historických znakov mexických území. Minca nemá vyrazenú žiadnu nominálnu hodnotu.



Hmotnosť drahého kovu (g) : 31,1 
Krajina pôvodu : Mexiko 
Rozmery (mm) : 34,5 x 2,1 
Rýdzosť : 999/1000 
Výrobca : Casa de Moneda de Mexico

(zdroj:auportal.sk)