Nebezpečný vliv médií a internetu na trhy

Doba jde dopředu, bez internetu je dnes velice těžké fungovat. Kdybychom se vrátili o několik desítek let zpátky zjistili bychom, že se k informacím dostaneme poměrně těžce. Jedna z možností jak se dostat k informacím byl například denní tisk. Podobně jako denní tisk fungovaly další noviny. Dále zde také byla možnost pročítat knihy apod. Tohle však rozsekl internet. Internet totiž přináší informace v reálném čase, tzn. informace se šíří velkou rychlostí. Na nový výtisk novin si musíte počkat, na internetu stačí pár kliků a hned víte co se kde stalo.

Tímto vývojem si prošlo celé zpravodajství včetně burzovního, finančního, chcete-li. Dříve bylo k dostání pár knížek od investičních šamanů, denní tisk ve smyslu Wall Street Journal (od roku 1889) a to bylo asi tak vše. Informace se předávaly mezi lidmi, ostatně tehdy ještě fungovaly burzovní parkety, tak jak je známe z filmů a dokumentů. Investoři ručně vykreslovali pohyb cen a za pomocí pouhé kalkulačky analyzovali situace na trhu. V této době také vznikaly nejrůznější patterny a know-how co se analýz týče. Dnes již kurzy vykreslují počítače, taktéž výpočty a analýzy provádí počítače. Dr. Alexander Elder ve svých knihách tvrdí, že ručním vykreslováním grafu se investorovi dostavil patřičný cit pro trh. Tato zkušenost je podle pana Eldera důležitá pro vnímání trhu. Když si představíme dnešní situaci zamysleme se trošku nad tím jak jednoduché je nechat si vykresit pohyb ceny počítačem. Stačí pár kliků a vše je hotovo.

Trošku jsem odbočil od tématu, kterému jsem se chtěl věnovat. Velkým problémem v dnešní době je dle mého názoru vliv médií na trhy. Mnoho investorů má pocit potřeby sledovat informační kanály každou minutu. Domnívají se, že právě informace jsou důležité pro konečný výnos jejich portfolia. Ano, informace jsou důležité, ale dnes jich je tolik, že je potřeba uvědomovat si které informace jsou ty důležité.

Trh je jedna velká masa lidí. Tato masa je různě ovlivňována a velkou úlohu zde sehrávají právě média. Vzpomeňte si na minulý rok (srpen, září), kdy došlo k poměrně značným propadům na akciových trzích. Pokud si nevzpomínáte na minulý rok, vzpomeňte si na jakékoliv jiné období, kdy docházelo k výraznějším propadům, o kterých média informovala veřejnost. Za celý rok se v klasickém zpravodaji pro širokou veřejnost nedočtete téměř nic o situaci na trzích. Ale když se nad trhy začne stmívat a vaše portfolio celé zčervená najednou to začne. Všude se dočítáte jak vypukla velká krize na akciovém trhu, jak všichni doporučují prodávat. Abych to zestručnil, zkrátka média ještě píchnou do vosího hnízda, rozšíří pesimistickou náladu.

Na závěr bych chtěl dodat, že informace, nejen z médií a internetu, nejsou špatné, ale každý si musí vzít ty informace, které jsou pro něj podstatné. Úkolem investora není nashromáždit co nejvíce informací a podle nich se rozhodovat. Chytrý investor pečlivě sbírá informace, ale rozhodnutí provádí na základě vlastního názoru.

autor článku: Michal Černocký, zdroj:easyinvest.cz