Co by přinesl zlatý standard

O zlatě a zlatém standardu se zde dočtete poměrně často, naposledy jsem o něm psal v polovině října. Zlatý standard se pomalu dostává zpět do povědomí analytiků, investorů a dalších jako jedna z variant budoucího vývoje globálního ekonomického systému. To je dobře. Někdo namítá, že zlata je málo a poměřuje objem peněz v ekonomice s dnešní hodnotou zlata. To ale pro zavedení zlatého standardu nepředstavuje nepřekonatelný problémem. To se dá vyřešit devalvací měn vůči zlatu, prakticky přes noc. Cena na burzách by se pak skokově přizpůsobila.

Že bude zaveden zlatý standard neznamená, že veškeré množství peněz musí být 100% kryto zlatem, pravděpodobně by došlo na tzv. částečné krytí – jedna země by kryla zlatem 5% objemu peněz, jiná třeba 7%, třetí 10%, čtvrtá klidně 20%, což by významně ovlivnilo vzájemné kurzy těchto měn. Změny krytí měny zlatem v důsledku pohybu zlatých zásob by byla i klasickou devalvací / revalvací měny.

Co by byl nejdůležitější výsledek znovuzavedení zlatého standardu? To, že vlády by byly nuceny zásadním způsobem změnit své chování. Centrální banky, potažmo vlády, by ztratily kontrolu nad peněžní nabídkou. Vlády by tak musely vydávat peníze s větším rozmyslem, přestaly by podporovat (aspoň doufám) řadu nesmyslných projektů, jistě by došlo i na inventuru institucí všeho druhu. Bylo by to lepší, než neustálé rozpočtové deficity a tedy zadlužování i v době ekonomického růstu. Kdyby se jako vlády choval pan Čech, asi by ho banky hnaly…

Dojde na zlatý standard? Pokud ano, tak Spojené státy ani země Evropské unie nebudou mezi prvními. Budou tam však časem dotlačeny okolnostmi.


autor článku: Jan Dvořák, zdroj:proinvestory.cz