Marihuana, aneb alternativní investice s velkým potenciálem

Nedávno jsem absolvoval cestu do Prahy za účelem návštěvy konopného veletrhu Cannafest. Cannafest 2012 byl letos třetím ročníkem v řadě za sebou. Jelikož mne veletrh nadchnul a dozvěděl jsem se spoustu zajímavých informací, rozhodl jsem se zaměřit na investice do konopných produktů. Na toto téma plánuji sepsat několik krátkých článků a podělit se tak s našimi čtenáři o nově získané informace. Dnešní článek je spíše teoretický, nazval bych jej informačním. V dalším článku se zaměřím přímo na společnosti zabývající se tímto byznysem.

Marihuana. Co si vybavíte, když uslyšíte toto slovo? V první řadě vás mohla napadnout Marihuana jako droga. Vzpomenete si na filmy, které vystihují šedesátá léta období Hippies a představujete si partičku dlouhovlasých mladých lidí, kteří si ve skupince plné přátelské atmosféry posílají jointa. Konopí lidstvo zná již delší dobu. Teprve před několika desítkami let se z marihuany stala oblíbená relaxační droga široké veřejnosti. Přestaňme se nyní zabývat tématem marihuany jako drogy a pojďme se nyní zaměřit na její další využití.

Konopí zažívá velký boom v oblastech jako je farmaceutický, energetický a stavební průmysl. Dlouho bylo konopí potlačováno a nebylo tak možné provádět výzkumy této byliny. Za probihicí, kterou odstartovalo USA, stála velká propaganda o špatnosti konopí. Moderní medicína však konopí přijímá a to dokonce otevřenou náručí. Konopí nabízí alternativní léčbu rakoviny, roztroušené sklerózy a dalších nemocí. Určitě znáte například konopné masti, oleje a spreje.

Původně se konopí vyskytovalo pouze v západní a střední Asii. Nyní je už ale rozšířeno po celém světě. V Evropské unii se konopí pěstuje na zhruba 15 tisíci hektarech a rok od roku oseté půdy přibývá. Konopnému průmyslu v Evropě v současnosti dominuje britská firma Line Technology. Její výroba, které vévodí konopí, je rozmanitá, čímž dokazuje všestrannost rostliny. Pravidelným odběratelem této firmy je také automobilka BMW, konopné komponenty zákazníci naleznou v luxusních vozech řady 5. Konopí se využívá také v textilii. Dále při výrobě lana. Ve stavebnictví se konopí používá jako stavební nebo izolační materiál.

Konopí by mělo investory lákat především tím, že jde o vysoce ziskový produkt pro pěstitele, zpracovatele i stavební firmy, a dokonce i pro koncové uživatele, protože ve všech úrovních výrobního řetězce mohou zúčastnění těžit z obrovských energetických úspor, které konopí přináší. Oproti ropě, současnému favoritovi světové ekonomiky, má konopí další výhodu, která spočívá v jeho obnovitelném charakteru. Sklízí se každoročně, navíc je můžeme pěstovat jak na poli, tak pod střechou a pod lampou. To je odlišuje od řady zemědělských plodin, které ohrožuje tak obyčejná věc, jako je počasí.