Proč dosud nezačala válka s Íránem?

Že vývoj situace kolem Íránu je bitvou probíhající globální finanční války, to pro čtenáře tohoto webu není nová informace. Tady se nehraje pouze o Írán a jeho jaderný program. Jaderný program může být jen záminkou. Hlavním „zločinem“ Íránu je prodej ropy za jinou měnu než americký dolar, podobně jako tomu bylo u Iráku.

Irák byl poražen relativně rychle. Proč to váhání u Íránu? Protože Írán je pro útok mnohem horším cílem než Írák. Vzhledem k mnohonásobně větší rozloze výrazně hornatějšímu terénu jsou jakékoliv vojenské operace proti Íránu mnohem komplikovanější. K tomu přičtěme skutečnost, že Írán je třikrát lidnatější než Irák, má 72 miliónů obyvatel (ze zemí EU je lidnatější pouze Německo) a máte tu výrazně větší požadavek na vojenskou sílu nutnou k útoku. 

Podívejme se, jak se „daří“ americkým jednotkám v mnohem menším Afghánistánu. V Íránu by to nebylo o nic lepší. Proto se podle mého názoru zatím k útoku nikdo neodvážil. „Blitzkrieg“ je v tomto případě nerealizovatelný. 

Proto se Spojené státy zaměřují na finanční blokádu země, ropná embarga a další nástroje tohoto druhu. Klasická vojenská intervence by se totiž mohla obrátit proti Spojeným státům, když by spojenci Íránu zesílily finanční válku proti nim. Proto to vyčkávání.

autor článku: Jan Dvořák, zdroj:proinvestory.cz