Spůsoby přístupu k investici

Investici především ovlivňuje to, jak k ní přistupujeme. Zní to poněkud kostrbatě, ale vzápětí to vysvětlím. Představme si člověka, který má peníze a plánuje je zainvestovat. Tento člověk například pracuje jako dobře placený instruktor. Má hotovost, ale nemá informace ani potřebné know-how pro investování. Co tedy udělá. První možností je, že začne studovat základy financí a hospodaření, začně se zajímat o problematiku investování. Tato varianta je pro něj časově náročná a navíc nemá v plánu investovat sám, protože má strach, že o peníze příjde. Druhou možností je pro něj svěření úspor makléři, nebo makléřské společnosti. Tím se distancuje od investice a vše přenechá na makléři.

První varianta sice skrývá větší riziko a více vynaloženého úsilí, ale naoplátku může přinést větší výnos. Navíc člověk má přehled o svých financích a přesně ví kam zainvestoval a proč tak učinil. Druhá varianta “spoléhání se na makléře” bude velice podobná, ale výnos zde nebude tak vysoký. Makléř mu sice nabídne nižší riziko, ale za jakou cenu. Člověk nebude ani tušit do čeho vlastně zainvestoval. Netvrdím, že je to tak vždy. Jsou příklady, kdy si majitelé vlastnoručně zruinovali svá konta. A naopak jsou příklady, kdy makléř dosáhl kolosálních výnosů pro svého klienta.

Na tomto příkladu jsem chtěl vysvětlit rozdíl přístupů investora. K investici by měl investor přistoupit čelem a poprat se s ní osobně. Když ji přenechá někomu jinému, již to nebude on, kdo se stará o své finance. Pokud investici přenechá na druhého, příjde tak o cenné zkušenosti, které jsou ze všeho nejdůležitější.

autor článku: Michal Černocký, zdroj:easyinvest.cz