Jak investovat?

Často Vám přinášíme články pro úplné začátečníky v oblasti investování. Čím jsme se ale ještě nezabývali je jak investovat? Článek je určený spíše pro čtenáře, kteří se teprve nyní začali zajímat o investování. Pojďme si něco říct o tom jak investovat a také proč investovat.

Úvodem bych poznamenal, že je velice důležité pochopit proč investovat. Jakmile pochopíme smysl investování, lehce pochopíme řadu věcí, která je s investováním spjata. Když se zamyslíme nad tím proč bychom vlastně chtěli investovat, částečně si tím odpovíme na otázku kolik bychom chtěli investovat. Často se lidé ptají kolik mám investovat, jaká je průměrná částka pro investování apod. To je ale špatně, protože nikdo Vám přesně neřekne kolik máte investovat. Proč taky. Každý má jiné cíle a každý očekává od investice něco úplně jiného. Správná otázka tedy není kolik mám investovat, ale proč chci investovat, nebo ještě lepší varianta – co očekávám od investování.

Jak jsem napsal výše, každý může očekávat od investování něco úplně jiného, tudíž každý investuje rozdílné peníze. Je tedy potřeba si uvědomit co přesně chci. Jakmile zjistíme co po investici žádáme, pochopíme tím celou problematiku “proč investovat”. Když pochopíme tohle, lehce si odvodíme způsoby investování a s nimi spojená rizika a příležitosti. Je to celé jeden velký, propletený strom, jehož základem je pochopení toho co od investice očekáváme.

Co tedy můžeme od investice očekávat? Je to individuální a každý, kdo začínal, si tohle zpočátku pečlivě promýšlel. Od investování nemusíme vždy očekávat velké výnosy a poté život na pláži (jak to bývá např. ve filmech). Můžeme investovat pouze proto, aby naše peníze neztrácely hodnotu, kvůli inflaci. O inflaci se dočtete ve článku proč investovat. Před samotným investováním musíme pochopit co je to riziko, výnos a likvidita – tyto pojmy jsou vysvětleny ve článku Riziko, výnos, likvidita. Jakmile pochopíme proč investovat, proč sledovat riziko, výnosy a likviditu u investice, tak máme otevřené dveře do světa investování. Nyní si tedy řekneme něco k tomu jak investovat.

Investovat můžeme v dnešní době snad do všeho! Důležité je znát potencionální výnos u investice a riziko ztráty. V případě, že tedy chceme investovat za účelem vysokého výnosu volíme např. akcie. Investování pro udržení hodnoty peněžních prostředků může být investování do státních dluhopisů. Pro investování je potřeba registrace u některého z brokerů. Je potřeba vybírat brokera, kterému můžete věřit, nezapomeňte že u něj budou Vaše peníze. Broker je zprostředkovatel. Je to prostředník mezi Vámi a burzou. Výběr brokera je velice důležitým prvkem při investování, určitě tomu věnujeme minimálně jeden článek.

autor článku: Michal Černocký, zdroj:easyinvest.cz