Nízká volatilita na trzích aneb klid před bouří?

V posledních dnech můžeme být svědky zpráv z trhu o snížené volatilitě. Obyčejně se jedná o prezentaci indexu VIX opční a futures burzy zde v Chicagu CBOE. Tento index v krátkosti řečeno, poprvé představený v r. 1993 prof. Robertem Whaleyem z Duke University, měří „hodnotu obav“ investorů, tj. implikovanou volatilitu trhu tak jak je zabudovaná ve valuaci opčních kontraktů na akciový index S&P 500. Index se v současnosti pohybuje na hodnotě 14,33. Podívejme se na jeho vývoj za poslední roky:

Zdroj: CBOE

Na obrázcích kromě VIX indexu samotného rovněž vidíme, že pokles volatility (rozptylu výnosů od průměru za dané období) obvykle koresponduje s růstem akciového trhu. Naopak při navýšení volatility se velice zvyšuje pravděpodobnost poklesu trhu. Daná, relativně hodně snížená, volatilita je v současnosti „trnem v oku“ obchodníků a investorů, jelikož narůstá obava z tzv. volatility spikes, tzn. prudkým náhlým růstům z těchto úrovní nízkých hodnot a výraznějším korekcím či propadům trhu. Futures kontrakty na VIX pak implikují skutečně očekávaný obrat a listopadový kontrakt se obchoduje na hodnotě 17,23 a prosincový dokonce již na 18,21, ale i tak rozhodně na nízkých hodnotách, došlo by-li koncem roku k vypořádání za tyto ceny (historický průměr je pak 20,5). Prezidentské volby v USA se blíží a obvykle je akciový trh do tohoto data charakterizován optimismem než se pak nálada dostaně zpět takříkajíc do ekonomické reality, viz. situace možného fiskálního útesu v řádu 600 mld USD v daňových nárůstech a škrtech v rozpočtových výdajích. Nebo dokonce již dříve vlivem naplnění či dokonce „podstřelení“ ziskových očekávání na Wall Streetu, které se pohybuje za 3. čtrtletí u firem v indexu S&P500 na mínus 2,6%. Pozitivní naopak je 12-ti měsíční forward P/E poměrový ukazatel firem v S&P 500, který se pohybuje na 12,8 oproti historickým 14,3.

Historická volatilita

Co nás rovněž zajímá je nejen implikovaná (trhem odhadovaná) volatilita, ale také historická, tj. skutečně realizovaná volatilita. Podívejme se tedy na vývoj průměrné 30-ti denní volatility měřené směrodatnou odchylkou v posledních letech, jak před eskalací finanční a dluhové krize, tak nyní. Přiřaďme pak tyto hodnoty volatility v jednotlivých letech k výnosům v daných letech akciového indexu S&P 500. A pro srovnání učiňme totéž přiřazení pro vývoj na trhu se zlatem:


Jak lze zpozorovat z tabulky, tak rovněž nárůsty realizované volatility, pokud se dostanou nad úměrnou výši dokáží dosti uškodit a klasickým příkladem je opět rok 2008 (zvýrazněno šedou), kdy počátek eskalace finanční krize způsobil značné ztráty na akciovém trhu, které se vlekly dále i do r. 2009 a investoři zaznamenali za dané období propad (drawdown) 56%, podobně na tom byla situace i po technologické bublině v r. 2001, atd. To je proč se investoři v USA v poslední době vyhýbají akciím a podle Investment Company Institute vybírali od září 2011 do července 2012 měsíčně v průměru z akciových fondů 10,9 mld USD. V dnešní době tak roste akciový trh při klesajících objemech a do trhu vstupují se zdá převážně hedžové fondy, které ze své podstaty mohou rychle změnit směr a vstupovat do pozic naopak nakrátko, tj. prodejem a akcelerovat propad. Zajímavá je odolnost na trhu zlata, kde i když došlo rovněž k zvýšení volatility, tak cena aktiva nepropadla, ale roční zhodnocení bylo v pluse.

K jaké hodnotě volatility před eskalací finanční krize můžeme tedy přirovnat současnou hladinu volatility?

Zde jsme aplikovali statistický F-test test hypotézy o rovnosti (alias podobnosti) rozptylů, tj. směrodatných odchylek umocněných na druhou, tj. rovnosti volatilit v různých časových obdobích:

F = S12/ S22 … pro výpočet statistiky, kterou pak porovnáváme s kritickou hodnotou podle statistických tabulek F-distribuce a rozhodujeme o přijetí či zamítnutí hypotézy H0 ve prospěch hypotézy H1 jak popsáno následovně:

H0: volatilita za období A = volatilita za období B a H1: volatilita za období A ≠ volatilita za období B

Počítali jsme pak s denními změnami výnosů a testovali r. 2012 s jedotlivými léty před r. 2008 jak uvedeno v článku v tabulce o historických volatilitách výše. Výsledkem je pak, že na základě námi provedených testů, můžeme s 95% pravděpodobností přirovnat současný stav volatility k létům 2005 a 2006, což v podstatě potvrzuje to, co ukazuje VIX a to relativně velmi nízkou hladinu volatility. Je zajímavé, že již hypotéza o podobnosti s r. 2007 na dané hladině pravděpodobnosti neprošla testem a to se procentuálně, podle výše zmíněné tabulky, historická volatilita moc neliší.

Závěr

Tak bude velmi zajímavé sledovat, zda se volatilita trhu udrží na svých relativně nízkých úrovních, či dojde k nárůstům. V každém případě, historie nás učí, a zvláště v posledních letech, kdy nezvládnutelné fiskální a monetární politiky vedly k bublinám, jejich prasknutím, neúměrným dluhům a následně k obrovským nárůstům volatility na trhu a rozsáhlým výprodejům na trhu klasických aktiv jako akcie a dluhopisy, že je potřeba být diverzifikován do nekorelovaných aktiv a zvýšit tak potenciálně rizikově očištěný výnos. Mezi tyto patří například typy hedžových fondů, pro které je vyšší volatilita výhodná jako managed futures nebo investice do drahých kovů jako zlato, které jak jsme prezentovali v tabulce o historické volatilitě se zdají v posledních letech na vývoji volatility nezávislé.

autor článku: Martin Lembák: zdroj:proinvestory.cz