Čína v Africe a zlato

O vztazích Číny s Afrikou jsem psal přibližně před půl rokem. Stručně řečeno – Čína tam masivně investuje primárně do segmentu komodit. Protože se objevily další informace, rozhodl jsem aktualizovat danou problematiku.

V posledních měsících Čína masívně pokračovala v investicích, které byly zmíněny již v únorovém článku, a které byly navýšeny o další miliardy dolarů. Jen na červencovém Čínsko-africkém summitu přislíbila Čína investice ve výši 20 mld. dolarů během příštích 3 let (za poslední 2 roky přislíbila Čína africkým zemím podle analýzy společnosti Stratfor investice dosahující 100 mld. dolarů). Z pohledu Číny se bezpochyby jedná o rozumné využití amerických vládních dluhopisů.

Jedním z cílů těchto investic jsou i zlaté doly, jeden velký obchod je právě v jednání. V polovině srpna společnost Barrick Gold, největší světový těžař zlata, oznámila na svých webových stránkách, že jedná s čínskou státní společností National Gold Group Corporation o prodeji svého 74% podíl v African Barrick Gold. Tato společnost vznikla v roce 2010 jako spinoff afrických operaci společnost Barrick Gold a obchoduje se burze v Londýně.

Čína (podobně jako Rusko) již nějakou dobu aplikuje politiku skupování veškeré domácí produkce zlata. Pokud bude obchod dotažen do konce, lze čekat uplatnění této politiky o pro operace Číny v Africe. Čína tak defacto stáhne ze světových trhů nabídku zlata rovnající se objemu těžby Barrick Gold v Africe a zároveň si zajistí pravidelný přísun zlata za těžební náklady.


autor: Jan Dvořák, zdroj:proinvestory.cz