Prognóza vývoja trhov

V minulom článku som upozornil na poslednú Elliottovu vlnu na dolárovom indexe a potrebu byť opatrný pri šortovaní Eura. Tieto slová sa tento týždeň aj naplnili a cieľ na DX (dollar index), ktorý som zvýraznil tj. 84 bol „zasiahnutý“ ako aj taktické dno na Eure, ktoré kleslo začiatkom týždňa na úroveň 1.204. Medveďom sa nepodarilo prelomiť ďalší support a odpoveď býkov na seba nenechala dlho čakať - svoju šancu aj adekvátne využili. Tento týždeň bude špecifický najmä z dôvodu zasadania Fedu a ECB. V prípade Eura sa dá očakávať menšia korekcia dosiahnutých ziskov na úroveň 1.220 maximálne 1.21 čo z krátkodobého hľadiska považujem za nákupnú príležitosť, pretože Euro sa nachádza v komplexnejšej korekcií. (ďalší vývoj bude silne ovplyvnený rozhodnutím centrálnych bánk)

Pri pohľade na dolár index do úvahy pripadajú dve možnosti:

1, centrálne banky spustia ďalšie kolo QE, v tomto prípade je cyklus up-trendu dolára na konci. (Obr.1)

2, trhy nedostanú čo už zahrnuli „do ceny“, prípadne dostanú nejakú inú formu stimulov, ktoré však nebudú trhom priate s nadšením. V tomto prípade to bude pre dolár priaznivé a bude pokračovať v nastúpenom trende! (Obr.2)

Obr. 1

Obr. 2

Euro graf

Podobný scenár, ako pri eure sa dá očakávať aj pri „risk-on“ mene tj. pri austrálskom dolári. Austrálsky dolár je komoditná mena a má najvýraznejší vplyv na svetové indexy, predovšetkým však na americký index S&P500.


Z dlhodobého hľadiska sa AUD/USD nachádza v triangli a smeruje do bodu D.


Pohľad na americký index S&P500:


Na záver ešte pridávam známi Bradleyho siderograf, ktorý je neodmysliteľnou pomôckou pre technických analytikov. Bradleyho siderograf bol vyvinutý v 40tich rokoch Donaldom Bradleym na predpovedanie vývoja na akciových trhoch. Bradley priradil číselné hodnoty na niektoré planetárne konštelácie pre každý deň, a ich súčet je známy siderograf. Planetárne aspekty nemožno podceňovať, pretože majú významný vplyv na akciové trhy a aj keď sa to môže zdať na prvé počutie ako sciencefiction v ďalšom článku môžem priblížiť ako „vesmírne sily“ pôsobia na psychiku človeka (teda aj trhy). Na obrázku som zvýraznil body podľa siderografu (v modrom) a jeho tzv.turn dates (v červenom). Body obratu majú určitú škálu najčastejšie je to +/-4 dni. Na grafe je viditeľné ako presne trafil hlavný vrchol pri ostatných hlavných dátumoch (5 dokopy - v červenom ) vznikla určitá odchýlka, čo ale nič nemení na fakte, ako presne siderograf „kopíruje“ trh. 


Naplní sa jeho ďalší vrchol v +/- určený dátum? Predpovedal Bradley sklamanie investorov Fedom a 1.august bude ďalším bodom zlomu? Táto otázka ostáva na teraz otvorená a sám som veľmi zvedaví ako dopadne tento týždeň, investorom želám veľa šťastia a najmä nech nasadnú na tú správnu vlnu :)

Obsah tohto článku je určený len na informačné účely a nie je zaručená ich presnosť. Článok nie je možné vnímať ako odporúčanie, ponuku, alebo výzvu k nákupu alebo predaji akéhokoľvek produktu uvedeného v tomto dokumente. V rozsahu povolenom zákonom, autor článku nenesie žiadnu zodpovednosť vyplývajúcu z použitia názorov obsiahnutých v tomto dokumente. Všetky názory obsiahnuté v tomto dokumente sú iba orientačné.

autor článku: Peter Keizai