Prečo je striebro dobrá investícia?

Rok 2011 bol pre strieborných investorov veľkým sklamaním. Najviac sklamaní zo všetkých sú tí, ktorí nakupovali investičné striebro počas apríla, kedy cena striebra dosiahla cenu takmer 50 usd/oz. Avšak strieborný investori by mali mať na pamäti že, že nie tak dávno, investori zúrili už pri pohyboch smerom nadol už pri niekoľkých centoch.

Vývoj ceny striebra počas roka 2011


Ja by som sa na takýto pohyb pozeral aj z iného pohľadu. Minuloročný pohyb striebra od januára do apríla nám ukázal obrovskú silu ktorou striebro disponuje. Nakoniec žiadne veľké zhodnotenie striebro investorom za rok 2011 neprinieslo. Z pohybu ceny za uplynulí rok si však môžme zobrať veľa. Dá sa povedať že korekciu na cene striebra už máme za sebou. Vieme tiež za akú krátku dobu dokáže striebro katapultovať svoju cenu až k 50 dolárom za uncu. Ak vezmeme do úvahy ďalšie faktory: 

Momentálne všetkých zaujíma situácia v Európe a je to celkom výhodná pozícia pre USA. Nepotrvá však dlho a do popredia sa začnú predierať problémy svetovej rezervnej meny a to USD! Euro je síce dôležitá mena no v súčastnosti je mnoho z nás zmierená s jej koncom. Politici sa ešte za každú cenu snažia oddialiť koniec eura ale ako píšem, ide len o oddiaľovanie konca. Na dlhodobé riešenie a záchranu spoločnej európskej meny nikto neprišiel. Čo ale môžme čakať až príde na rad USD a jeho problémy. V USA sa to bude riešiť rovnako ako v Európe. V snahe oddialiť paniku sa opäť spustia tlačiarne na peniaze. Čo bude nasledovať až svet úplne stratí dôveru vo svetovú rezervnú menu? 


Investori sa začnú obracať k zlatu a jeho cena sa bude neustále zvyšovať. Ona sa to už vlastne deje. Stačí sa pozrieť na graf za posledných 12 rokov. Verím tiež tomu že cena zlata začne v nasledujúcom období rásť rýchlejšie ako sme doteraz mali možnosť vidieť! Čoskoro bude ale zlato tak drahé že si ho nikto nebude môcť dovoliť. Určite nie drobný investor. Až potom sa ukáže striebro vo svojej plnej sile. 

Rast ceny zlata od roku 2000 do konca roku 2011


Problémy ktoré nás čakajú sú dlhodobé a riešenia v nedohľadne ak je vôbec ešte nejaké humánne riešenie vôbec možné. Len si spomeňte ako vyvrcholila veľká hospodárska kríza v roku 1929! Držanie fyzického striebra by som preto neodporúčal pre špekulantov. Len tích môže rozhnevať tohtoročný pokles ceny striebra z hodnoty 49,80 na dnešnú hodnotu 29,45. 

V roku 1966 sa striebro predáva za 1,29 usd/oz. V januári 1980 sa cena striebra vyšplhala na 48,70 usd/oz. To je obrovský nárast o 3675%!


Dá sa situácia z roku 1980 vôbec porovnať s dneškom? Samozrejme že nie. Neznamená to však že nemôžme očakávať takýto prudký nárast ceny striebra. Práve naopak!  V období od roku 1963 až 1985 bola populácia menšia než je v súčastnosti. Na svete bolo oveľa menej milionárov ochotných a schopných investovať svoje peniaze. Neexistovali média ako internet. Spotreba striebra v priemysle bola taktiež nižšia. Svet sa podstatne zmenil a trh s investičným striebrom dnes nie je prístupný len pre USA a západnú Európu. Preto si myslím že môžme očakávať oveľa väčšie zhodnotenie než kedykoľvek predtým. Môžme ale počítať s trvalým zhodnotením striebra?


Poďme si vysvetliť prečo je striebro skvelá príležitosť na dlhodobé zhodnotenie. Je tu totiž jedna dôležitá vec ktorú si hlavne drobný investor neuvedomuje. Prečo je vlastne striebro drahý kov a prečo je podľa mňa tak podhodnotený. Dôležitý je pomer zlata a striebra. To znamená koľko oz striebra si môžte vymeniť za 1 oz zlata. Po dobu niekoľko stoviek rokov to bolo 12:1 až 15:1 (čiže 12 oz striebra za 1 oz zlata) Ako to ale vyzerá dnes? Dnes je pomer viac než 50:1! To že tento pomer je chorý nasvedčuje aj fakt že skutočne v prírode sa nachádza striebro a zlato v pomere 17:1. A na záver ešte jeden aj keď dosť súvisiaci fakt. Pre mnohých možno trocha šokujúci. Všetkého vyťaženého zlata na svete je zhruba 5 miliárd unci oproti 18 miliardam unci striebra. Šokujúci je ale fakt že väčšina zlata sa dá zobchodovať. Fyzicky si ho môžte kúpiť. Naopak len zlomom z celkového striebra je obchodovateľné. Ak by sme mali byť presný tak je obchodovateľných 3,2 miliard unci z 5 miliárd unci zlata oproti 0,3 miliardám unic z 18 miliárd unci striebra. teda obchodovateľného zlata je 10x viac než striebra!