Strieborná minca Libertad 1 Oz

Strieborná minca Libertad sa začali raziť v roku 1982 o hmotnosti 1 Oz. V roku 1990 sa razba rozšírila o mince s hmotnosťou 1/2, 1/4, 1/10 a 1/20 Oz, u ktorých bol zachovaný pôvodný návrh jednouncovej mince. Neskôr v roku 1996, ako dôsledok rastúceho záujmu o tieto mince, bolo rozhodnuté o redesigne rubovej strany a s cieľom propagácie striebra ako investičného kovu boli k tejto sérii pridané ďalšie dve veľkosti - 2 Oz a 5 Oz. Mince o týchto veľkostiach spolu s pôvodnou 1 Oz majú však v dnešnej dobe už iný dizajn na rubovej strane.


Minca Libertad v priebehu rokov dosiahla svetové uznanie, ktoré viedlo k podpore rozhodnutia vydávať ju aj ako jednokilovú. Táto sa stala unikátom v oblasti numizmatiky a spája dva významné úspechy: technický pokrok, ktorý umožnil výrábať mince s mimoriadnymi rozmermi na jednej strane, a remeselnou tradíciou a dizajnérskými skúsenosťami na strane druhej. 

Opačná strana mince zobrazuje jeden z najznámejších symbolov Mexika - Anjela nezávislosti, v ktorého pozadí sa týčia sopky Popocatepetl a Iztaccíhuatl. Na strane lícnej sa v strede nachádza Orol ako štátny znak Mexika. Jeho ďalších 10 verzií je umiestnených po obvode mince. 




Hmotnosť drahého kovu (g) : 31,1
Krajina pôvodu : Mexiko
Rozmery (mm) : 40,00 x 2,70
Rýdzosť : 999/1000
Výrobca : Banco de Mexico

(zdroj:auportal.sk)