Problematická ťažba drahých a priemyselných kovov

Dôvodov prečo cena týchto kovov dnes láme rekordy je niekoľko. Hovorí sa hlavne o zlate a striebra no od roku 2009 rastú neustále aj priemyselné kovy. Mohlo by sa zdať že cena priemyselného kovu len kopíruje oživujúci sa rast v priemyselnej výrobe. Nie je to úplne tak! Dopyt nie je jediná veličina ktorá tlačí cenu priemyselného kovu nahor. Drahé kovy rovnako ako aj priemyselné kovy majú spoločný faktor ktorý do značnej miery ovplyvňuje ich cenu. Sú to náklady na ťažbu!

O tom že tieto náklady nie sú zanedbateľné vypovedajú nasledujúce čísla. Spoločnosť ktorá sa zaoberá ťažbou zlata má náklady na vyťaženie 1oz neuveriteľných 540 USD !(ide o priemer)  Tá cena zlata ktorá je momentálne 1365 USD za 1oz zas taká veľká bublina nebude. Cena ťažby 540 USD za 1oz je aktuálna pre rok 2010. V roku 2009 boli náklady na ťažbu zlata nižšie takmer o 20 % 
Ono by sa nám zdalo že spoločnosť ktorá ťaží zlato si cenu za ťažbu umelo zvyšuje práve tak rýchlo ako rastie jej cena na trhu. Pravda je však inde. Ťažiť zlato dnes už nie je taká sranda ako kedysi. Z jednej tony sme dnes schopný vyťažiť necelí gram zlata ! Kedysi to bolo omnoho viac, až 2,2 gramy na jednu tonu rudy. Za zlatom sa dnes musí poriadne hlboko. Jedna baňa v Južnej Afrike ťaží zlato až 4km pod zemským povrchom ! 

Náklady na ťažbu nerastú len pri zlate. Najvyšší nárast nákladov na ťažbu zaznamenala meď a železná ruda.

Ďalší problém ktorý dnes tlačí cenu nahor je aj nedostatok baní. Pri prudkom poklese priemyselnej výroby (2008)  sa banské spoločnosti po prvý krát od roku 2002 rozhodli znížiť rozpočet na hľadanie nových ložísk. 



Striebro sa získava väčšinou ako vedľajší produkt v baniach, kde sa ťaží olovo alebo zinok. 
Očakáva sa že časom bude ťažba ešte komplikovanejšia a náklady na ťažbu sa budú už len zvyšovať. Môžme preto čakať že produkcia bude viac a viac zaostávať za dopytom a cena týchto komodít bude ešte viac hnaná smerom nahor.