Prečo bude cena striebra rásť a prečo nie

Prečo cena investičného striebra bude rásť:
Silný nárast ceny striebra za posledné dni poukazuje na obrovský nesúlad medzi dopytom a ponukou na trhu.
Dopyt podporuje rast obáv o súdne spory s najväčšími „manipulátormi“ na trhu striebra. Môžeme tak byť svedkami najväčšieho „short squeezu“ v histórii. Pokiaľ by boli tieto banky donútené uzatvárať svoje krátke pozície, cena striebra môže narásť niekoľkonásobne.
Kvantitatívne uvoľňovanie spustilo novú vlnu obáv o hodnotu amerického dolára a ostatných mien. Komodity vo všeobecnosti reagujú rastom. Vplyv je dlhodobý. Striebro bolo v histórii peniazmi. Posledné úvahy o obnovu zlatého štandardu pomáhajú k raste aj cene striebra. Výrazne rastie aj investičný dopyt po striebre ako lacnej alternatíve k zlatu. Na strane ponuky sme posledné dekády svedkami veľkej medzery medzi realizovanou produkciu a dopytom po striebre. Zásoby striebra dlhodobo klesajú a dosahujú smiešne nízke úrovne. Čína ako jeden z najväčších producentov striebra obmedzila svoj export.

Prečo cena investičného striebra neporastie:
Najväčšie banky môžu opäť zvýšiť svoje krátke pozície na striebro a opäť naštartovať manipuláciu ceny striebra. Bublina v čínskej ekonomike môže prasknúť a tak dopyt po komoditách ustane. Najviac budú vypredávané priemyselné komodity, medzi ktoré striebro patrí.

Vývoj cien striebra od začiatku roka


(Trimbroker.sk, kitco.com)