Slovník investora č.8

Dollar Cost Averaging (Priemerovanie nákladov) priemerovanie nákupných cien podielov. Predovšetkým pri investovaní do akciových fondov má byť výsledkom priaznivejší výsledok investovania. Dôležité je dodržať pravidelnosť a v stanovených intervaloch nakupovať za rovnakú finančnú sumu. Pravidelné pokyny priemernú cenu znižujú. To, samozrejme, vytvára potenciál vyššieho zisku. No efekt priemerovania nákupných cien je najsilnejší práve pri volatilnejších aktívach.
Denominačná mena - Denominačná mena je mena, v akej sa cenné papiere emitujú (vydávajú), vo väčšine fondov v SR je to USD a EUR. Výkonnosť fondu vyjadrená v denominačnej mene sa môže výrazne líšiť od vyjadrenia v referenčnej mene. Môže za to zmena kurzu jednej meny oproti druhej. Ak správca investície v inej mene nezaisťuje, podielnik okrem investičného rizika podstupuje aj kurzové riziko. Skôr, ako by sa investor mohol preľaknúť, ako stratili jeho podiely na hodnote, mal by si menu skontrolovať.

Alokácia - rozloženie investície podľa rôznych kritérií za účelom zníženia rizika – napríklad rozdelenia podľa meny fondu, sektora, druhu fondu a podobne. 

MiFID - smernica, ktorá usmerňuje správanie sa finančných inštitúcií k investorom, a ktorej cieľom je zvýšiť ochranu investorov a ich informovanosť.

Emerging markets - trhy ekonomicky rozvíjajúcich sa krajín. Emerging markets predstavujú príležitosť na vyššie zhodnotenie investície, samozrejme spojenú s vyššou mierou rizika.