Slovník investora č 4

1. S&P 500 (Standard & Poor’s 500)

Akciový index, ktorý reprezentuje 500 popredných amerických spoločností z rôznych odvetví. Slúži ako benchmark pre mnohých portfólio manažérov investujúcich na amerických akciových trhoch. Futures na tento akciový index sa teší veľkej obľube investorov a obchoduje sa na termínovej burze Chicago Mercantile Exchange.


2. Stop-loss príkaz (stop-loss order, S/L)
Predstavuje príkaz, v ktorom investor špecifikuje úroveň kurzu aktíva, na ktorej má dôjst k uzavretiu jeho otvorenej pozície na finančnom trhu, ak sa kurz vyvíja v jeho neprospech. Charakteristikou crtou S/L príkazu je, že kurz, pri ktorom sa má uskutočniť uzavretie pozície je vždy menej výhodný ako aktuálny kurz aktíva v case zadania príkazu. Týmto príkazom si vlastne investor stanoví a ohraničí maximálnu možnú stratu z daného obchodu ak sa trhové podmienky vyvinú nepriaznivo. S/L príkaz však môže slúžiť aj na ochranu časti už dosiahnutých ziskov. Používanie tohto príkazu sa považuje za znak investorskej zrelosti.

3. Support 
Psychologická úroveň, pri ktorej sa na základe minulého vývoja očakáva, že ak ju klesajúci kurz aktíva dosiahne, zastaví jeho pokles a vyvolá korekciu smerom nahor. 

4. Technická analýza (technical analysis)
Technika predikcie budúcich cien aktív na základe ich cenového vývoja v minulosti. Ako základ slúži cenový graf skúmaného aktíva.

5. Úverové riziko (credit risk)
Riziko straty v prípade, že protistrana nedodrží svoje záväzky